Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽAS

Stravičan trenutak u kojem lavine proždiru kampove na Himalajima! (VIDEO)

Autor: Index.hr | 27.04.2015 - 08:40:00h | Komentara: 0

Broj mrtvih nakon razornih potresa u Nepalu popeo se jutros na više 3.300. Dva dana nakon što je megapotres desetine građana himalajske nacije ostavio na ulici i bez krova nad glavom, veliki broj ranjenika koji prelazi pet hiljada ukazuje na to kako će u konačnici strašan bilans poginulih biti čak i veći.

Himalaji

Spasilački timovi jutros su dobili prve vesti od udaljenih planinskih sela, a prema prvim izveštajima, neke od njih je lavina izbrisala s lica zemlje.
Na Jutjubu su se pojavili i stravični snimci u kojima su ljudi koji su se nalazili u planinama zabeležili trenutak sručavanja lavina niz planine te njenih udara na alpinističke kampove:
Lavine su zaprečile put spasilačkim ekipama koje su pokušale doći do pogođenih područja, kazao je Prakaš Subedi, okružni službenik u regiji Gorkha, javlja Mashable.
"Sela na ovome području često su pogođena lavinama, nije retkost da sneg i kamenje zatrpaju i čitava sela od 200, 300 ili 1000 ljudi", rekao je Met Darvas, član grupe za podršku World Division.
"Čini se kako će se tim mestima moći pristupiti samo putem helikoptera", dodaje Darvas.


Stotine stanovnika Nepala odlučile su da napuste Katmandu danas ujutru, užasnuti naknadnim podrhtavanjima zemlje koja se još uvek mogu osetiti nakon razarajućih zemljotresa koji su pogodili tu himalajsku zemlju ovog vikenda, javlja Reuters.
Suočeni s nestašicom hrane i vode, preplašeni stanovnici zakrčili su autoputeve koji vode prema ravničarskom delu zemlje.
Veliki broj onih koji su preživeli zemljotres kaže kako od subote spavaju na otvorenome jer su ostali bez doma. Deo dodaje kako se jednostavno oseća užasnuto od povremenih podrhtavanja zemlje do kojih još uvek dolazi, strahuju da bi se, u slučaju da prenoće u nekoj zgradi, mogli probuditi zarobljeni i zakopani u ruševinama.


"Bežimo, kako da čovek ovdje živi? Imam decu, ona ne mogu usred noći napustiti kuću. Zato idemo sada", rekao je Krišna Muktari, vlasnik male prehrambene prodavnice u Katmanduu, koji je odlučio da napusti grad u prvim jutarnjim satima.
Vlasti muku muče s nestašicom pijaće vode i hrane i strahom od zaraza. Bolesni i povređeni leže na otvorenom po Katmanduu, jer u stradalim gradskim bolnicama nema kreveta.
U dvorištu medicinskog fakulteta u Katmanduu hirurzi su napravili operacijski šator.
"Zatrpani smo pozivima za spasavanje i pomoć iz cele zemlje", kaže Dipak Panda, član državnog tima za katastrofe.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP