Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODGOVORNI ZA ZLOČIN ILI SAMO ŽELE MEDIJSKU PAŽNJU?

Stručnjaci sumnjaju u povezanost Al Kaide s napadom na "Šarli ebdo"

Autor: Beta | 15.01.2015 - 13:38:00h | Komentara: 1

Ogranak Al Kaide u Jemenu preuzeo je odgovornost za napad na redakciju "Šarli ebdoa", ali američki stručnjaci sumnjaju da je zaista ta teroristička organizacija organizovala napad.

Al Kaida preuzela odgovornost

Al Kaida preuzela odgovornost | Foto: Youtube Screenshot

Američka obaveštajna služba zaključila je da je autentičan snimak izjave kojom je Al Kaida u Jemenu preuzela odgovornost, ali neki zvaničnici i stučnjaci sugerišu da je to samo pokušaj te grupe da osnaži svoj položaj i dospe u središte pažnje medija koji su usredsređeni na Islamsku državu, piše danas "The Washington Post".
U juče objavljenom video-snimuku vođa Al Kaide u Jemenu (AQAP) Nasr al-Ansi rekao je da je ta organizacija izabrala metu, planirala i finansirala operaciju, a da je napad koji su na redakciju "Šarli ebdoa" izvela braća Said i Šerif Kuaši, naredio upravo čelnik cele Al Kaide, Ajman al-Zavahiri.
Ansi je pohvalio i napad "brata" Amedija Kulibalija koji je ubio jednu policijaku i taoce u jevrejskoj, košer prodavnici. On, međutim, nije preuzeo odgovornost i za njegov napad pošto je taj ekstremista rekao da je sledbenik Islamske države, terorističke organizacije iznikle iz Al Kaide, s kojom je potom ona ušla u sukob i oštar rivalitet.
Brajan Fišman iz Centra za borbu protiv terorizma na vojnoj akademiji Vest point rekao je da sumnja da je napad na "Šarli ebdo" planirala Al Kaida u Jemenu.
 - Svakako se ne uklapa u taktička obeležja AQAP-a koja je veoma kreativna u upotrebi malih eksploziva - rekao je Fišman.
On je rekao da pretpostavlja da je Al Kaida u Jemenu oprezno primila Saida Kuašija u strahu od inflitracije špijuna i da su ga kratko obučavali, usmerili ga i poslali nazad, u Francusku.
 - AQAP nije baš naredila napad, ali je znala nešto o Kuašima i mogla bi da pokuša da preuzme zasluge - rekao je Fišman.
Direktor Centra za bezbednosne studije na Univerzitetu Džordžataun, Brus Hofman rekao je da je AQAP sve "očajnija" pošto je Islamska država preuzela udarno mesto u zapadnim medijima kao najveća teroristička pretnja.
Njujork tajms navodi da je član Al Kaide u Jemenu za taj list rekao da je vremenska bliskost dva napada u Francuskoj prošle nedelje posledica prijateljstva Kulibalija i braće Kuaši, a ne zajedničkog planiranja Al Kaide i Islamske države.
Napad na "Šarli ebdo" je izveden u skladu s evolucijom taktike i logistike Al Kaide koja zbog povećanog nadzora zapadnih službi obučava pojedince, ali detalje napada prepušta njima, pošto se više ne bavi "mikromenadžmentom", navodi njujorški list.
Poslednji komentari
  • Ivan Vreme: 15.01.2015 15:24h

    A joooj vidi faceee !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP