Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NJIMA DIPLOMA NE TREBA

Stvorili bogatstvo, a nisu završili fakultet!

Autor: N.M. | 08.06.2015 - 14:18:00h | Komentara: 2

Studenti na fakultetu stiču znanja koja će im kasnije biti neophodna kako bi se zaposlili i stekli karijeru. Ali, izgleda da to nije "zlatno pravilo". Nekim ljudima diploma jednostavno nije bila potrebna, kao ni akademsko znanje (i zvanje) da bi stvorili bogatstvo.

Bil Gejts

Bil Gejts je na vrhu liste| Foto: Profimedia.rs

Portal muškimagazin.rs objavio je listu desetorice bogataša kojima fakultet u životu nije bio potreban, kako bi se obogatili.

Oni su shvatili da ipak - sve mogu sami!

Gejb Njuel

Gejb Njuel | Foto: Profimedia.rs

10. Gejb Njuel – Neto vrednost: $1.26 milijardi

Gejb Njuel je pre svega poznat kao koosnivač kompanije Valve Corporation. Kompanija se bavi razvojom popularnih video igara, kao i digitalne distribucije. Kreirali su jednu od najpoznatijih igara, čuveni Half-Life. Bio je student na Harvardu, ali je tvrdio da za to vreme nije naučio ništa. On bi, umesto da bude na nastavi, radije posećivao kancelarije Majkrosofta gde je njegov brat radio. Sve što ga je zanimalo o razvoju softverske kompanije učio je kod njih. Na kraju je čak i dobio posao u Majkrosoftu, gde je proveo 13 godina. 1996. godine napušta svoje radno mesto i osniva svoju kompaniju.

Džek Dorsi

Džek Dorsi | Foto: Profimedia.rs

 
9. Džek Dorsi – Neto vrednost: $2.5 milijardi

Džek Dorsi, jedan od suosnivača socijalne mreže, sajta Tviter, je među najpoznatijim programerima danas. Još kao dečak, bio je veoma zainteresovan za pisanje kodova, posebno u oblasti logistike dispečerskih službi. Počeo je sa kreiranjem dispečerskog softvera, koji mnoge taksi kompanije koriste i dan-danas. Nakon završene srednje škole, Džek upisuje Misuri Univerzitet za nauku i tehonologiju, ali se brzo prebacuje na Njujorški Univerzitet. Dok je boravio u Njujorku došao je na ideju da kreira socijalnu mrežu, koja je kasnije postala poznata pod imenom Tviter. Napustio je koledž da bi radio na svojoj ideji, koja mu se vremenom i isplatila.

Šon Parker

Šon Parker | Foto: Profimedia.rs

 
8. Šon Parker – Neto vrednost: $2.7 milijardi

Šon Parker je preduzetnik, najpoznatiji po tome što je jedan od suosnivača kompanije Napster, internet servisa za deljenje fajlova. Poznat je i po tome što je postao prvi predsednik Facebook-a. Kao dečak, Parker je bio veoma zainteresovan za programiranje i hakovanje. Sa 16 godina, FBI mu je ušao u trag, kada je Šon hakovao sajt kompanije Fortune 500. Dosta stvari je naučio radeći za Napster, za koji smatra da je ekvivalent fakultetskog obrazovanja.

Stiven Spilberg

Stiven Spilberg | Foto: AP

 
7. Stiven Spilberg – Neto vrednost: $3.6 milijardi

Stiven Spilberg je jedan od najboljih i najpopularnijih filmskih stvaralaca svih vremena. Neki od njegovih najznačajnijih radova uključuju filmove: Ajkula, Šindlerova lista, Park iz doba jure i I.T. vanzemaljac. Nakon završetka srednje škole, pokušava da se upiše u školu filma, ali biva odbijen zbog niskih prosečnih ocena. Nakon toga upisuje državni Univerzitet Kalifornije. Dok je studirao, ponuđen mu je sedmogodišnji ugovor sa Universal Studios, gde je postao profesionalni režiser. Odmah je napustio koledž i počeo da radi za Universal.

Ralf Loren

Ralf Loren | Foto: Profimedia.rs

6. Ralf Loren – Neto vrednost: $7.1 milijardi

Ralf Loren je jedan od najznačajnijih dizajnera u svetu mode i najpoznatiji kao direktor Ralf Loren Korporacije. Još od dečačkih dana bio je veoma ambiciozan i glavni cilj mu je bio da postane milioner. Počeo je da zarađuje novac u srednjoj školi, prodajući kravate ostalim učenicima. Polo je osnoao sa budžetom od 50. 000 dolara. 

Majkl Del

Majkl Del | Foto: Profimedia.rs

5. Majkl Del – Neto vrednost: $18.7 milijardi

Majkl Del je izuzetno uspešan poslovni magnat i investitor. Čak i kao dečak, bio je veoma zadivljen poslovnim svetom. Čim je nabavio svoj prvi kompjuter, u 15. godini postao je fasciniran ovim mašinama. Samo četiri godine kasnije, uspeva da osnuje kompaniju poznatu kao Del, sa vrlo skromnim budžetom od 1,000 dolara. U to vreme bio je student Univerziteta Teksas. Međutim, njegov posao je krenuo tako dobro, da je odlučio da napusti školovanje kako bi mu se posvetio u potpunosti.

Šeldon Adelson

Šeldon Adelson | Foto: Profimedia.rs

 
4. Šeldon Adelson – Neto vrednost: $28.7 milijardi

Šeldon Adelson je veoma popularan filantrop i poslovni magnat. Najpoznatiji je po tome što je direktor Las Vegas Sands kazino imperije. Sa svojim preduzetničkim poduhvatima počeo je još u 12-oj godini, prodavajući novine po Bostonu. Nakon završene srednje škole, Adelson upisuje Gradski koledž u Njujorku. Posle dve godine prekida studije i odlazi u vojsku. Otpušten je iz vojske i od tog momenta počeo je da sledi svoje interese. Vremenom je pokrenuo više od 50 uspešnih poslova.

Mark Zukerberg

Mark Zukerberg | Foto: foter.com

 
3. Mark Zukerberg – Neto vrednost: $34.8 milijardi

Mark Zukerberg je jedan od najznačajnijih internet preduzetnika. Najpoznatiji po tome što je predsednik Facebook-a. U srednjoj školi, Mark je briljirao u većini predmeta da bi na kraju upisao prestižni Harvard univerzitet. Tokom druge godine studija, počeo je da razvija sajt koji bi služio kao servis za socijalnu mrežu. U to vreme je odlučio da odustane od koledža, jer je zaista želeo da završi projekat. Danas je Facebook najpoznatiji sajt, društvena mreža, na svetu.

Lari Elison

Lari Elison | Foto: Profimedia.rs

2. Lari Elison – Neto vrednost: $54.9 milijardi

Lari Elison spada u najbitnije programere i internet preduzetnike, svih vremena. Nakon završene srednje škole, Lari upisuje Univerzitet u Ilinoisu, na kome provodi dve godine. Napušta studije nakon smrti majke koja ga je usvojila. Godinu dana kasnije odlučuje se za Univerzitet u Čikagu, gde ostaje samo jedan semestar. Kasnije se seli u Kaliforniju sa vrlo malo novca. Potom provodi narednih 10 godina, radeći za mnogobrojne kompanije. Godine 1977. postaje suosnivač Oracle Corporation koji je specijalizovan kako za kompjuterski hardver, tako i za softverske proizvode.

Zadovoljni smešak Bila Gejtsa

Zadovoljni smešak Bila Gejtsa | Foto: Profimedia.rs

 
1. Bil Gejts – Neto vrednost: $80.4 milijardi

Čak i najbogatiji čovek na svetu je propali student. Bil Gejts je programer, poslovni magnat, pronalazač i veoma istaknut filantrop. Još od tinejdžerskih dana, Gejts je bio izuzetno zainteresovan za programiranje, koje je vežbao na svom školskom kompjuteru. U to vreme, upoznaje kolegu studenta, Pola Alena, koji je delio podjednaki entuzijazam i interese kao i on. Nakon završene srednje škole, Pol upisuje Državni Univerzitet Vašington, dok Gejts odlazi na Harvard. Međutim, obojica su ubrzo rešila da napuste dalje školovanje, sa željom da pokrenu softversku kompaniju, danas poznatu kao Majkrosoft.

Poslednji komentari
  • Krajincanin Vreme: 08.06.2015 15:53h

    Neko moze da ima i 5 fakulteta, ako nije snalazljiv i nema dara da se snadje, ce zivi kako mora.

  • sanja Vreme: 08.06.2015 18:58h

    Samo sto su svi uglavnom bili Jevreji i imali podrsku jevrejskog lobija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP