Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODOBRENO PRISLUŠKIVANJE

Sud: NSA može da prikuplja telefonske podatke!

Autor: Tanjug | 04.01.2014 - 09:28:00h | Komentara: 1

Američki sud koji se bavi problematikom vezanom za špijunažu FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) ponovo je doneo presudu da Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) može da nastavi prikupljanje podataka o telefonskoj komunikaciji svih Amerikanaca svakog dana.

NSA Fort Mid

Odluka je doneta usred oprečnih odluka druga dva savezna suda o tome da li je nadzorni program ustavan, preneo je danas AP.

Krajem prošlog meseca je direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper obelodanio još dokumenata koji pokazuju kako je NSA prvi put autorizovana da počne prikupljanje telefonske i internet komunikacije radi otkrivanja terorista Al kaide.

Klaper je objasnio u saopštenju da je američki predsednik Džordž Buš prvi autorizovao špijuniranje u oktobru 2001. godine, u okviru programa nadziranja terorista, neposredno posle napada na SAD 11. septembra 2001, prenela je agencija AP, dodavši da je Buš program obelodanio 2005. godine.

Program nadziranja terorista, koji je morao da bude produžavan naredbom predsednika na svakih 30 do 60 dana, zamenjen je zakonom o stranom obaveštajnom nadziranju, po kome sud daje dozvolu prikupljanju podataka tajnim nadziranjem.

Američki predsednik Barak Obama je prošlog meseca izjavio da će razmotriti neke promene u programu nadziranja telefonske komunikacije Amerikanaca koji sprovodi NSA.

Federalni sud je krajem decembra presudio da je program prikupljanja podataka NSA neustavan, a predsednički savetnički panel preložio je 46 promena u operacijama NSA.

Te preporuke uključuju i da NSA ide pred sud za svaku pretragu telefonske baze podataka i da tu bazu podataka čuva neka treća strana - ne vlada.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 04.01.2014 11:32h

    FISC-NSA 1- 00 Americki narod i ostatak sveta. Orvele, citao sam ,zabavljao se, sve NE VERUJUCI. Danas oni su me/NAS SVE/ procitali,zabavljaju se uterujuci veru u njih-u nas

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP