Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JEFTINO PRODAJU SVOJA TELA

Surovi svet prostitutki u Kambodži! (VIDEO)

Autor: Index.hr | 19.10.2014 - 11:11:00h | Komentara: 0

Kambodža je zemlja koja je u uskoj vezi sa seksualnim turizmom, čija industrija poslednjih godina cveta u toj zemlji. Jeftine prostitutke i njihova velika brojnost su ključni faktori njegovog razvitka.

prostitutka Kambodža

"Industrija prostitucije ima više svojih nivoa. U prvom nivou su ulične prostitutke, koje oralni seks naplaćuju po nekoliko dolara. Zatim sljede bordeli, nakon njih saloni za masažu, a na poslednjem mestu su brojni barovi, u kojima hiljade žena svakodnevno prodaju svoje telo", objasnio je Suroš Alvi, novinar Vajsa.
Američka vlada već godinama zahteva od Kambodže da uloži više truda u borbu protiv trgovine ljudima, koja je zapravo koren problema prostitucije i seksualnog turizma. SAD svake godine ulaže 600 miliona dolara u tu borbu, zbog čega je u Kambodži 2008. godine osmišljena agresivna kampanja protiv trgovine ljudima.
Ipak, ne može se sa sigurnošću reći čini li išta više dobrog ili lošeg. Naime, dosadašnja praksa je pokazala da je naizgled pozitivna kampanja "postala alat za navlačenje modernog ljudskog roblja" u industriju odeće.
Devojke za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima, prilikom hapšenja imaju samo dve opcije. Prva opcija je ona da prihvate program kampanje, koji zahteva njihovo osposobljavanje za bavljenje drugim poslom, a druga je da odbiju obuku i ostanu u milosti korumpirane policije, koja će ih fizički zlostavljati.
 
Većina žena odabire prvu opciju, zbog koje su "hiljade žena svake godine spasene iz ralja trgovine ljudima", naglašavaju lideri kampanje. Ipak, stvarnost je posve drugačija.
"Uskoro smo ustanovili da mnoge žene ne žele da budu spasene", kazao je Alvi. Obuka koju žene prolaze, tiče se rada u fabrikama odeće, tokom kojeg nijedna od njih nije plaćena, iako je u pitanju težak fizički posao dug po nekoliko smena.


"Uverili su me da će mi ta obuka promeniti život. Ali to mesto je bilo kao zatvor", rekla je bivša prostitutka Pol Foli, koja je tešku obuku ubrzo napustila jer je za nju nije bila plaćena mesecima, kao ni ostale žene.
"Morala sam da prehranim porodicu", objasnila je Foli.
 
Industrija odeće u Kambodži zapošljava više od pola miliona ljudi što čini 80 posto ukupnog izvoza te zemlje. Obuke za rad u industriji odeće, koje su bile deo programa kampanje protiv trgovine ljudima, naime nisu bile "sveži početak" mnogih žena izbavljenih iz sveta prostitucije, već novi oblik njihovog ropstva, u kojem su nakon završene obuke, za celodnevni teški fizički posao, plaćene samo 80 dolara mesečno.
"Renta za stan u kome živim iznosi 40 dolara. Moja deca su često gladna, a ako se jedno od njih razboli, često sam prisiljena da dam celu mesečnu platu za samo jedan lek", rekla je Seng Srej Mon, jedna od radnica u fabrici odeće.
"Rad u fabrici je jako težak. Ceo dan stojimo na nogama i imamo samo jednu pauzu", dodala je.
Kako bi prehranila decu, Mon se okrenula prostituciji, u kojoj zarađuje osam dolara po klijentu.
U pitanju je oblik modernog ropstva, u kome radnice ne uspevaju da prehrane ni sebe kao ni porodicu o kojoj brinu, dok fabrike odeće i zapadne kompanije poznatih brendova odeće, "zadovoljno trljaju ruke".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP