Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REFERENDUM ISKOMPLIKOVAO SVE

Sutra vanredni samit evrozone o Grčkoj

Autor: Tanjug | 06.07.2015 - 19:55:00h | Komentara: 0

Lideri devetnaest zemalja evrozone, uključujući i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, okupiće se sutra u Briselu na vanrednom samitu posvećenom situaciji u Grčkoj nakon referenduma.

Aleksis Cipras

I Cipras na vanrednom samitu | Foto: Profimedia

Samit je sazvao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon što su grčki birači velikom većinom na jučerašnjem referendumu odbacili plan mera štednje koje su nametnuli poverioci, a od Ciprasa se očekuje da iznese plan ekonomskih reformi kako bi Grčka nastavila da dobija novac iz evropskih fondova.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovkis izjavio je ranije danas da je grčki referendum povećao jaz izmedju Grčke i ostataka EU.
- Na žalost, referendum je dodatno iskomplikovao situaciju, povećao jaz između Grčke i ostalih zemalja i otvorio put u nesigurnu budućnost , kazao je komesar i dodao da sada svi treba da se ponašaju odgovorno.

- Komisija je od početka krize bila na strani grčkog naroda i spremna je da sarađuje sa vladom u Atini, ali nam za to treba novi mandat od članica evrogrupe, ukazao je on i podsetio da je Grčka od 2010. primila ukupno 184 milijarde evra iz fondova EU.

Grčka bi pre kraja meseca morala da članicama evrozone vrati deo tog novca i ubedi ostale članice da je spremna da sprovede reforme kako bi dobila sledeći paket pomoći.

Merkel i Oland: Vrata za Grčku ostaju otvorena

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel poručili su večeras da vrata za nastavak pregovora sa Grčkom ostaju otvorena istovremeno pozivajući Atinu da što pre dostavi ozbiljne i jasne predloge.
- Vrata za razgovore ostaju otvorena. Sada je na vladi Aleksisa Ciprasa da napravi ozbiljne, kredibilne predloge tako da ova dobra volja za ostanak u evrozoni može da se prevede u trajniji program, rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom o rezultatima grčkog referenduma.
Slično je ponovila i Merkel: "Kažemo vrlo jasno da za Grčku vrata ostaju otvorena". Ona je, međutim, dodala da "svako mora da preuzme odgovornost.
- Još ove nedelje Cipras mora da podnese konkretan plan za ekonomsku budućnost svoje zemlje. Vreme ističe, naglasila je Merkel.
Prema njenim rečima, uslovi za nov paket pomoći Grčkoj još uvek nisu dogovoreni, prenosi AFP.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP