Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAKON ZA OGRANIČAVANJE VISOKIH PLATA

Švajcarci glasaju o ograničenju plata menadžera!

Autor: Beta | 22.11.2013 - 09:05:00h | Komentara: 0

Šavajcarci će ovog vikenda glasati o tome da li da se uvedu novi stroži zakoni za ograničavanje visokih plata direktora kompanija.


Švajcarska

Ukoliko se taj predlog usvoji ograničile bi se plate menadžera da ne mogu biti veće od dvanaest puta u odnosu na plate najniže plaćenog zaposlenog u istoj kompaniji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
Inicijativu 1:12 pokrenuli su švajcarski Mladi socijalisti koji su i sakupili 100.000 potpisa potrebnih da se sazove referendum.
To će biti drugi put ove godine da Švajcarci odlučuju o platama direktora, u martu su izglasali sa ubdeljivom većinom da se za najviše menadžere ograniče veliki bonusi i zabrane velike otpremnine koje se daju pri njihovom odlasku iz kompanije, takozvana zlatna rukovanja.
Oba referenduma su odraz gneva Ssvajcaraca na izveštaje da neki od vodećih menadžera u zemlji zaradjuju preko 200 puta više od njihovih zaposlenih.
Korin Fankhauzer, članica Mladih Socijalista rekla je da su poslednjih nekoliko godina ovi menadžeri zaista dobijali previše.
"Na primer izvršni direktor banke Kredi Suis (Credit Suiše) u jednom trenutku zaradjivao je 820 puta više nego zaposleni sa najnižim primanjima u toj banci. Te plate su malo lude.
Želimo to da zaustavimo", rekla je ona.
Ankete pokazuju da oko 40 odsto Švajcaraca podržava predlog Mladih socijalista, ali da ima i oko 12 odsto još uvek neopredeljenih.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP