Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BANKE IM ODUZELE NEKRETNINE JER NEMAJU ZA KREDIT

Svakih 15 minuta neko
ostane bez stana u Španiji

Autor: večernji.hr | 21.04.2013 - 13:33:00h | Komentara: 0

Svakih 15 minuta neko ostane bez stana ili kuće u Španiji, gde se zbog neplaćanja kredita gomilaju prazni prostori. Prošle godine su banke zaplenile 38.778 nekretnina, no zbog recesije ih vrlo teško prodaju. Kupaca nema pa je i broj započetih i dovršenih stanova na nivou 1960. godine kada je u zemlji živelo 17 miliona stanovnika manje.

Svakih 15 minuta neko u Španiji ostane bez stana!

Svakih 15 minuta neko u Španiji ostane bez stana! | Foto ilustracija: foter.com

Sve više samoubistava


– Potražnja je nikakva i to nam je veliki problem. No sada sve više poteškoća imamo i s ljudima koje nalazimo onde – kaže advokat, koja uime jedne velike banke oduzima stambene i poslovne prostore u pokrajini Aragon na severoistoku zemlje.
Vlada je osnovala ''Lošu banku'' preko koje nekoliko problematičnih banaka nudi stanove i vikendice, međutim umesto kupaca ili investitora, te prostore zauzimaju očajni ljudi. Osobe koje izgube posao ne mogu isplatiti pozajmicu ili kredit, ostaju bez doma, pa iz dana u dan raste broj skvotera. Oni najčešće ulaze u stanove koje je izgubila neka porodica ili kompanija ili se pak nezakonito vraćaju na mesta gde su živeli.
Vlada je krajem prošle godine pod pritiskom protesta i samoubistava ljudi kojima su oduzeti stanovi donela meru o zaštiti najugroženijih. Porodice s decom, čiji je mesečni prihod manji od 1600 evra, ne mogu odmah biti izbačene. No kako iz dana u dan raste broj siromašnih, mera nije dovoljna.
Najteža je situacija na jugu zemlje, u pokrajini Andaluziji, gde su prošle godine oduzete 7284 nekretnine. Prema podacima lokalnih vlasti tamo ima 700.000 praznih domova. Vladajuća Ujedinjena levica donela je odluku o zabrani oduzimanja stanova.
– Branimo pravo na život u izvanrednoj situaciji – kažu. Kada banka oduzme stan porodici, lokalna vlast oduzeće ga banci, a nesrećnicima dopustiti da onde žive iduće tri godine.
Male kazne
Porodica će mesečno isplaćivati zajam u iznosu od 25 odsto prihoda, koje će zatim vlast transferovati banci. Banke i nekretninske kompanije biće kažnjene iznosom od 1000 do 9000 evra ako se otkrije da imaju stanove u kojima se može živeti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP