Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KO IDE U VATIKAN?

Sve pravoslavne crkve šalju predstavnike na ustoličenju pape Franje, iz SPC dolazi Amfilohije

Autor: Tanjug | 19.03.2013 - 08:54:00h | Komentara: 1

U Vatikanu će danas biti upriličena ceremonija ustoličenja 266. poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje, kojoj će prisustvovati predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava, a među njima i predstavnik Srpske pravoslavne crkve mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prvi put u poslednjih gotovo hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisustvovaće patrijarh kome pripada prvo mesto u pravoslavlju, carigradski i vaseljenski, Vartolomej. U Fanaru, četvrti Istanbula koja se smatra sedištem vaseljenskog patrijarha, to se tumači “bratskom ljubavlju i željom da se uspostavi lični kontakt”.
 

Novi papa

Papa Franja| Foto: AP

Susret dvojice poglavara “neće biti formalan”, on je u cilju unapređenja pravoslavno-katoličkih odnosa. Otuda je, ističe se, u pratnji patrijarha, mitropolit pergamski Jovan Ziziulas, koji veoma dugo predvodi pravoslavnu stranu u mukotrpnom međusobnom dijalogu.
 
Carigradska patrijaršija želi ovim prisustvom da pokaže da joj je veoma stalo do “nastavka bliskih kontakata”, i to pored “protesta fundamentalista”, posebno iz Grčke, koji patrijarha Vartolomeja optužuju za “izdaju pravoslavlja” zbog odnosa sa Vatikanom.
 
U Moskvi su ovih dana novom papi Franji iskazane brojne pohvale, od patrijarha Kirila, a posebno od “drugog čoveka”, mitropolita volokolamskiog Ilariona Alfejeva, koji je nadležan za spoljne poslove, koji će prisustvovati ustoličenju.
Mitropolit Alfejev očekuje intenziviranje bogoslovskog dijaloga dveju crkava, koji je uspostavljen pre tridesetak godina. Papa Franja je “čovek autoriteta”, takođe “blizak ruskoj duhovnosti”, a voli i da čita Dostojevskog, rekao je Alfejev.
 

amfilohije

Mitropolit Amfilohije | Foto: Beta

Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) predstavljaće arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je i administrator Eparhije buenosajreske i Južno-centralno američke.
 
Patrijarh srpski Irinej je u svojoj čestitki poželeo papi Franji od Gospoda “obilje milosti i duhovne snage”, uz želju da ostane “na tragu bratoljubive i nepokolebljive podrške pravoslavnom srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje celovitosti države Srbije”.
 

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej

Inače, u katoličkim krugovima se pozdravljaju ovi “jasni znaci uvažavanja i simpatija” prema novom papi, uz izražavanja spremnosti da se nastavi bogoslovski dijalog. Papa je “otvoren za kontakte i dijalog”, prema pravoslavlju ima “posebno uvažavanje i osećaj bliskosti”.
 
Sigurno će prvi značajniji korak biti poseta pape Franja Carigradu, dok će se na susret sa patrijarhom Kirilom još sačekati. Test će biti i zakazivanje nastavka rada zajedničke komisije za bogoslovski dijalog, u čemu je došlo do izvesnog zastoja.
 
Inače, stupanje pape na tron svetog Petra samo je formalan i ceremonijalan čin koji nema crkvenopravno značenje.
 

Papa Benedikt 16. tvituje od 12. decembra!

Benedikt XVI

Ceremonija će biti obavljena na dan katoličkog praznika Svetog Josifa koji je istovremeno i imendan bivšeg pape Benedikta XVI koji danas, međutim, neće prisustvovati inauguraciji.
Poslednji komentari
  • Sreten Vreme: 19.03.2013 23:32h

    Posle svega sto se dogodilo u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi , sa suzama u ocima i tuzna srca konstantujem da u njoj vise nema pravoslavlja. Zato se molim Hristu da me neda iz svog zagrljaja jer zelim da ostanem sa Njim cak i po cenu da u svetinje koje su mi do sada hranile dusu vise nikada ne udjem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP