Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

INTERNET DIKTATURA

Sve više zemalja u svetu blokira pristup društvenim mrežama pa i samom internetu

Autor: N.J./Tanjug | 01.04.2014 - 14:02:00h | Komentara: 0

Turska, koja je ovog meseca blokirala Tviter i Jutjub pošto turski premijer Redžep Tajip Erdogan smatra da te platforme "podrivaju bezbednost države", nije jedina zemlja u svetu koja se okomila na društvene mreže, pošto su takvu meru primenili, između ostalih, i Kina, Iran, Pakistan, Severna Koreja i Eritreja (Rodezija)

Posle objavljivanja tajnih snimaka koji su kompromitovali vlast, Erdogan je 21. marta naredio da bude blokiran Tviter, a šest dana kasnije i Jutjub, čime se Turska pridružila listi zemalja koje su odlučile da blokiraju pristup nekim zapadnim društvenim mrežama, navodi francuski list "Mond" (Le Monde).

ff

Zaratio sa društvenim mrežama Redžep Tajip Erdogan

Tako je i Kina, piše list, posle pogubnih pobuna ujgurske zajednice 2009. godine, blokirala Fejsbuk, Tviter i Jutjub, ali više od 129 miliona Kineza svakodnevno koriste Veibo, platformu sa opcijama sličnim onim kakvim raspolaže Tviter, a koju kineski režim dozvoljava.
Iran u velikoj meri blokira pristup Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu otkako je 2009. godine Mahmud Ahmadinežad ponovo izabran za predsednika, navodi pariski dnevnik, uz podsećanje da je i Pakistan blokirao Jutjub 2012. godine, u vreme nereda koji su usledili nakon prikazivanja jednog antiislamskog filma.
U Severnoj Koreji je Internet pod strogom kontrolom, o čemu govori i izveštaj Reportera bez granica pod naslovom "Severna Koreja, neprijatelj Interneta".

Kim Džong Un

Šta će vam internet kad imate mene: Kim Džong Un | Foto: FoNet

Slična situacija je i u Eritreji, gde je Jutjub pod blokadom, a Internet pod kontrolom države, prema izveštaju nekoliko organizacija koje brane slobodu izražavanja, među kojima je i "Fridom haus" (Freedom House)
I druge zemlje su u prošlosti, tokom više dana, meseci ili godina, blokirale pristup građana Fejsbuku, Jutjubu i Tviteru, i to iz suštinski političkih razloga, a među njima su Bangladeš, Sirija, Tadžikistan i Belorusija.
U većini slučajeva, te blokade komplikuju, ali ne ometaju u potpunosti pristup stanovništva sajtovima, zahvaljujući tehnikama zaobilaženja zabrana, zaključuje francuski list.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP