Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAŠTO?!

Svet tuguje zbog pada aviona (FOTO)

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 10:03:00h | Komentara: 0

U Nemačkoj su danas zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u Francuskoj u kojoj je poginulo 150 osoba.

Teren je nepristupačan

Teren je nepristupačan | Foto: Profimedia.rs

U mestu Haltern odakle je 16 gimnazijalaca poginulo juče u padu aviona "Džermanvingsa" vlada tuga, a osnovno pitanje koje postavljaju mediji je zašto je došlo do avionske nesreće u kojoj niko od 150 putnika i članova posade nije preživeo.

Uzroci nesreće bi mogli biti poznati tek kada se analizira "crna kutija", ispita olupina aviona i dešifruju glasovi iz kabine, navode nemački mediji i prenose izvode iz razgovora pilota na internetu, da je do nesreće možda doveo gubitak pritiska u kabini, zbog čega je posada izgubila svest.

Osim toga, ova nesreća podseća, prenose mediji, i na jedan događaj iz novembra lane na letu Bilbao-Minhen, koji se skoro katastrofalno završio.

Tada je, naime, na avionu A321 došlo do smrzavanja senzora koji su, zatim, emitovali pogrešne podatke o avionu, pa je kopjuter automatskog pilota "misleći" da je avion previsoko u letu, pokrenuo strmo spuštanje.

Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota sprečena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, piše štampa.

Neutešni

Neutešni | Foto: Profimedia.rs

 
U spekulacijama se postavlja i pitanje sigurnosti aviona, koji je, kako je rečeno iz vođstva "Dzermanvingsa" rutinski pregledan dan pre leta, a u leto 2013. godine "u skladu sa pravilima" prošao i regularnu kontrolu.

"Džermanvings" je otkazao više letova, pošto neki članovi posada nisu došli na posao, rečeno je u "Lufthanzi".

Time je, zapravo, potvrđen jedan izveštaj "Špigla-onlajn" da je moguće da je više pilota "Lufthanse" i njene kćerke - firme "Džermanvingsa" iz bezbednosnih razloga izbeglo da leti.

Mediji postavljaju pitanje o štednji i sigurnosti leta, ali je tu odgovor eksperata uvek isti - da se na sigurnosti i bezbednsoti ne štedi.

Ekspert za pitanje leta Hajnrih Grosbongart ukazao je na to da se o uzrocima ništa ne zna i naglasio da to, što je "Džermanvings" jeftina kompanija ništa ne znači u konkretnoj situaciji, jer "jeftino, ni u kom slučaju ne znači nesigurno".

On je, kao neobičnu, ocenio činjenicu da je do pada jednog aviona kao što je A 320, došlo pri lepom vremenu i u jednoj od najsigurnjih faza leta.

Sveće za poginule

Sveće za poginule | Foto: Profimedia.rs

 
Na aerodromu u Diseldorfu i u Kelnu, gde je sedište kompanije, brojni građani i potinici položili su cveće i upalili sveće.

Nemački kancelar Angela Merkel, šef pokrajinske vlade Severne Rajne Vestfalije, odakle je 16 gimnazijalaca, Hanelore Kraft, šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer i druge ličnosti otiće danas na mesto tragedije u južnoj Francuskoj.

O članovima porodica poginulih, daleko od očiju kamera, brinu se specijalni štabovi sa psiholozima, a i crkve su otvorile svoja vrata za sve one kojima je pomoć potrebna.

Za avion tipa A320 kaže se da je bio star 24 godine, ali "da to nije neuobičajena starost" i da prosečna starost aviona flote A320 u "Džermanvingsu" iznosi 23,5 godina.

U vezi sa tehničkim podacima leta, kaže se da je spuštanje, odnosno, iznenadni let na dole sa visine od 12.000 metara trajao osam minuta i da je avion, brzinom od 700 kilometara na sat udario u stenu, prenose mediji.

Kaže se, takođe, i da je takozvani "Voice rekorder", koji beleži sve glasove i šumove u kabini, oštećen i da se u Parizu tehnički proverava, a da se druga "crna kutija" sa tehničkim podacima leta, još uvek traži.

Nemački mediji ukazuju na težak teren u francuskim Alpima, gde se avion srušio, što će otežati rad spasilačkih ekipa u pronalaženju tela nastradalih, ali i postavljaju pitanje šta ova avionska tragedija, prva posle 22 godine jedne nemačke avio-kompanije, znači za "Lufthanzu".

Kao reakcija na tragediju u južnoj Francuskoj, akcije "Lufthanze" na berzama su pale, prenose mediji i ukazuju da je za svaku avio-kompaniju pad aviona katastrofa, posebno za "Lufthanzu", koja profitira upravo od dobrog glasa kao sigurna kompanija.

To isto važi i za njenu "kćerku-firmu" - "Džermanving", ističu eksperti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP