Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ČESTITKE SA SVIH STRANA

Svetski zvaničnici čestitali Obami!

Autor: Tanjug | 07.11.2012 - 20:24:00h | Komentara: 0

Brojni svetski i evropski lideri čestitali su jutros izbornu pobedu američkom predsedniku Baraku Obami.

Najviši zvaničnici EU i NATO čestitali su Obami pobedu, uz očekivanja da će se saradnja Brisela i Vašingtona još više produbiti.

Barak Obama

Proslavljenje pobede: Barak Obama sa suprugom i Bajdenom | Foto: Reuters

"Sjedinjene Američke Države su ključni strateški partner EU i radujemo se nastavku bliske saradnje sa predsednikom Obamom, uz dodatno jačanje bilateralnih veza i dublju saradnju na poljima bezbednosti i ekonomije", navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i predsdenika Saveta EU Hermana Van Rompeja.
 
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je u saopštenju istakao da su SAD i EU "najbliži saveznici na svetu" i izrazio spremnost te institucije za još jaču saradnju sa Belom kućom, Kongresom i Senatom.
 
Čestitkama se pridružio i generalni sekretar NATO Anders
 
Fog Rasmusen, koji je podsetio na šezdesetogodišnje savezništvo Evrope i Amerike i njihovu ulogu u očuvanju svetskog mira.
 
Kako su prenele agencije, nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Obami na ponovnom izboru za predsednika, navodeći da "duboko ceni njihove međusobne susrete i razgovore o pitanjima vezanim za nemačko-američke i transatlantske odnose, kao i prevazilaženje globalne finansijske i ekonomske krize".

Barak Obama

Barak Obama sa porodicom | Foto: AP

Francuski predsednik Fransoa Oland je u čestitci američkom predsedniku poručio da je ponovni izbor Obame "jasan izbor za otvorenu i ujedinjenu Ameriku, koja je u potpunosti angažovana na međunarodnoj sceni".
 
Britanski premijer Dejvid Kameron poslao je najiskrenije čestitke američkom predsedniku, izrazivši radovanje što će ponovo sarađivati sa "prijateljem" Barakom Obamom.
 
Kineski predsednik Hu Đintao i premijer Ven Điabao čestitali su Obami, istakavši da je u njegovom prvom četvorogodišnjem predsedničkom mandatu ostvaren napredak u kinesko-američkim odnosima.
 
Izraleski premijer Benjamin Netanjahu je u čestitci Obami poručio da su bilateralni odnosi dve zemlje "jači nego ikada", dok je zamenik izraelskog premijera Silvan Šalom istakao da je Obama bio sa Izraelcima "u najosetljivijim trenutcima".
 
Palestinski pregovarač u mirovnim razgovorima sa Izraelom Saeb Erakat je izrazio nadu da će ponovni izbor Obame za predsednika značiti stvaranje palestinske države u naredne četiri godine, a agencija Fans pres navodi da se u Erakatovom saopštenju nigde ne pominju jasne čestitke Obami.

Barak Obama

Stari i novi predsednik SAD: Barak Obama | Foto: Reuters

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači čestitali su danas Baraku Obami ponovni izbor za predsednika SAD.
"Zahvaljujemo se SAD, koje su pod Vašim rukovodstvom igrale izuzetno značajnu uloga u stvaranju i izgradnji državnosti Kosova, unapređenju demokratskih procesa i na putu evropskih integracija", navela je Jahjaga.

U čestitki premijera Tačija ističe se da je "narod Kosova" sa simpatijama je pratio predsedničke izbore i "nastavlja da bude fasciniran američkom snagom i duhom".
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Obami ponovni izbor na predsedničku funkciju.
"Ponovnim izborom Obame, građani SAD su pokazali da su visoko vrednovali njegovu posvećenost prevazilaženju ekonomske krize, afirmaciji političke stabilnosti i adekvatnog odgovora na globalne izazove", naveo je Vujanović u čestitki američkom predsedniku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP