Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DA LI STE PRIMETILI?

Svi pogubljenici su bili smireni na snimcima - Evo i zašto!

Autor: express.hr | 16.04.2015 - 11:21:00h | Komentara: 3

Video snimke egzekucija koje vojnici Islamske države puštaju u javnost gotovo uvek izazivaju sumnje radi li se o pravim ili nameštenim snimcima. Naime, prilikom odrubljivanja glava videa nikad ne prikazuju baš taj trenutak, što i dovodi do spekulacija jesu li snimci autentični ili ne.

Pogubljenje Dejvida Hejnsa

Pogubljenje novinara Dejvida Hejnsa

No, na snimcima još jedan detalj redovno privlači pažnju, a to je neverovatna smirenost talaca dok čekaju vlastitu egzekuciju. Naime, zašto bi taoci svojom smirenošću uopšte pristali biti deo džihadističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat njihova smrt. Neki su do sada nagađali kako su taoci verovatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije.
Međutim, u intervjuu kojeg je Skaj Njuz napravio, jedan bivši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Naime, objasnio je kako su taoci na snimcima mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihov poslednji snimak.
 

Džihad Džon preti da će im odseći glave

Džihadista Džon sa japanskim taocima

Saleh, kako se predstavio za Skaj Njuz, ispričao je kako su džihadisti više puta pre pravog pogubljenja taoce izlagali "lažnim pogubljenjima". Snimili bi se s taocem, rekli u kameru što su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni.
"Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: 'S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posetilac u ovoj zemlji'", kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će s vremenom svakog taoca ubiti.

ISIS tvrdi da su ubili 21 taoca sa snimka

ISIS tvrdi da su ubili 21 taoca sa snimka | Foto: printskrin Jutjub

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Saad.
Ovo je prvi put da su nagađanja o "lažnim egzekucijama" potvrđena i to od nekoga tko je u svemu tome učestvovao. Njujork Tajms je prvi prošle godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar Džejms Foli bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.
Poslednji komentari
  • shupac Vreme: 16.04.2015 13:32h

    kod ove slike sa Japancima se vidi dve razlicite senke,jedna je na levu stranu druga na desnu , to znaci da su bila 2 izvora svetlosti,ili 2 sunca ili je to montirano ;)

  • Somebody74 Vreme: 17.04.2015 00:10h

    Imate na net.-u prave snimke na kojima kolumbijska mafija ubija cinkaroše. Zamisli i oni smireni. I šta sada?

  • LUXY Vreme: 17.04.2015 20:18h

    pa oni su ocigledno bili svi pod dejstviom neke droge!!!??? to je najprostija stvar!!!! ali samo to moze biti i nista vise!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP