Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBELEŽAVANJE DANA D PROTEKLO U SENCI UKRAJINSKE KRIZE

Svi se plaše ruskog medveda!

Autor: Ekipa Alo! | 07.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Obeležavanje 70. godišnjice Dana D, iskrcavanja saveznika u Normandiji, što je otvorilo drugi front i slamanje nacističke Nemačke, proteklo je u senci krize zbog Ukrajine!

Svečani doček za predsednika Rusije  u Francuskoj

Svečani doček za predsednika Rusije u Francuskoj | Foto: Profimedia

Fransoa Oland, predsednik Francuske, ugostio je lidere 29 zemalja, a gotovo sve oči su bile uprte u Vladimira Putina, predsednika Rusije, koji po mišljenju većeg dela svetske javnosti drži ključeve za rešavanje krize u vezi s Ukrajinom. Nasuprot Putinu su u Normandiji bili Barak Obama, predsednik SAD, i Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije, koji se sa Putinom prilikom sastanka u četvrtak uveče nije ni rukovao.

Među liderima G-7  nije bilo Putina

Među liderima G-7 nije bilo Putina | Foto: Profimedia

Poginulo i  20.000 civila!


Pre sedam decenija, 6. juna 1944, započelo je savezničko iskrcavanje u Normandiju, čuveni Dan D, koji je označio početak potiskivanja snaga nacističke Nemačke iz okupirane zapadne Evrope! Invazija u Normandiji, poznata i kao operacija “Overlord”, i danas je najveća pomorska invazija u istoriji, koja je uključivala više od dva miliona vojnika koji su prevezeni preko Lamanša iz Engleske u Normandiju, u okupiranoj Francuskoj. Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice, a učestvovali su i vojnici iz Australije, Belgije, Čehoslovacke, Grčke, Holandije, sa Novog Zelanda, iz Norveške i Poljske... U borbama je poginulo 90.000 vojnika i 20.000 francuskih civila koji su stradali u savezničkom bombardovanju.

Nešto umereniji stav prema Rusiji imaju nemačka kancelarka Angela Merkel i domaćin Oland. Zategnutost na relaciji Obama-Putin poprimila je, zbog Ukrajine, ali i zbog Sirije, velike razmere. Oni su juče imali neformalan sastanak koji je trajao svega 15 minuta. Uoči susreta sa Olandom i Kameronom, Putin je istakao da je Rusija svetski lider po kvalitetu nuklearnog oružja:

“Kada je reč o odbrambenoj sposobnosti Rusije, mislim da se u tom smislu naša zemlja nalazi među liderima u svetu zato što je nuklearna sila i po kvalitetu nuklearnog oružja Rusija se realno nalazi na prvom mestu u svetu”, rekao je on.

O tome koliko je jak uticaj Kremlja svedoči i podatak da je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus potvrdio je da će prodaja dva nosača helikoptera “mistral” Rusiji, zbog koje je Pariz poslednjih meseci izložen oštroj kritici Zapada, ipak biti realizovana.

“Ti ugovori su sklopljeni 2011. godine, u pitanju je veliki broj radnih mesta i zato će ti ugovori biti realizovani”, napisao je Fabijus na Tviteru.

Merkelova,  Porošenko i Putin

Merkelova, Porošenko i Putin | Foto: Profimedia

Sastanak Putina i Porošenka!
 

Vladimir Putin se juče u Dovilu neformalno sastao sa Petrom Porošenkom, budućim predsednikom Ukrajine. Putin i Porošenko su razgovarali petnaestak minuta i pozvali su obe strane na prekid vatre u Ukrajini. Oni su razgovarali pre nego što su krenuli na ručak koji im priredio Fransoa Oland, predsednik Francuske.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP