Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ANALIZA STRUČNJAKA UN

Talibani kao gangsteri

Autor: Tanjug | 10.02.2015 - 08:14:00h | Komentara: 0

Talibani se sve više ponašaju kao gangsteri, a ne kao "buduća vlada", što žele da postanu, navodi se u najnovijem izveštaju panela stručnjaka Ujedinjenih nacija koji nadgledaju primenu sankcija protiv islamskih fundamentalista.

Talibani koji su pobili decu u školi u Pakistanu | Foto: AP

Talibani | Foto: AP

Panel stručnjaka je ukazao da su talibani, koji su vladali Avganistanom izmedju 1996. i 2001, intenzivirali svoje kriminalne aktivnosti, uključujući trgovinu drogom, nezakonitu eksploataciju ruda, iznuđivanje novca za korišćenje puteva i kidnapovanje sa ciljem dobijanja otkupa, prenela je agencija AP.

"Sadašnji obim i doseg saradnje talibana i drugih kriminalaca dosad nije viđen, a počiva na njihovoj višedecenijskoj saradnji", navodi se u izveštaju dostavljenom Savetu bezbednosti UN-a.

Eksperti upozoravaju da taj novi trend "ima stvarne posledice po mir i bezbednost u Avganistanu" jer podstiče talibane da se u cilju ostvarivanja velike finansijske koristi "protive bilo kakvom smislenom procesu pomirenja sa novom vladom".

Predsednik Avganistana Ašraf Gani je izjavio da nakon više od 30 godina neprestanog rata želi da vrati mir u Avganistan i da dovede talibane za pregovarački sto.
Panel UN je apelovao na Savet bezbednosti da intenzivira sankcije "kako bi razotkrili i zaustavili učešće i povezanost talibana sa kriminalnim aktivnostima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP