Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OZBILJNO

Talibani prete ratom ukoliko
SAD ostanu u Avganistanu!

Autor: Tanjug | 05.01.2013 - 13:01:00h | Komentara: 0

Talibani su danas zapretili ratom u Avganistanu ukoliko strane trupe ostanu u zemlji posle predviđenog povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine, a pretnja dolazi u trenutku kada se Kabul i Vašington spremaju za razgovore o nastavku američkog bezbednosnog prisustva.

Američki predsednik Barak Obama i avganistanski predsednik Hamid Karzaj sastaće se u Americi iduće nedelje kako bi razgovarali o dugoročnom bezbednosnom sporazumu izmedju dve zemlje, a glavna tema na dnevnom redu bić upravo ostanak američkih vojnika u Avganistanu.

požar, Evropa, teroristi, talibani

Talibani prete | Foto: AP

 
"Ukoliko Amerika želi da ostavi mali ili veliki broj vojnika, nije bitno koliko dugo, to znači da će se u regionu u tom periodu nastaviti rat i razaranje", saopštili su talibani a prenosi AFP.

Talibani upozoravaju da će, ukoliko pristanu na ostanak jednog jedinog vojnika, Karzai i vlada biti "odgovorni za buduće žrtve i razaranja."
Prema pisanju medija, američko ministarstvo odbrane je pripremilo planove prema kojima bi u Avganistanu ostalo raspoređeno 3.000, 6.000 ili 9.000 vojnika koji bi bili usredsređeni na borbu protiv pripadnika Al Kaide.
Koalicija predvođena NATO-om koja se bori protiv talibanskih islamista od 2001. godine povukla je tokom 2012. godine oko 30.000 vojnika i treba da okonča misiju do kraja 2014. godine.

U zemlji se trenutno nalazi oko 100.000 stranih vojnika koji obučavaju vojsku i policiju za postepeno preuzimanje bezbednosnih dužnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP