Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

Neobičan potez poslanika Slovačke opozicije

Tenkom na komunistu

Autor: Ekipa Alo! | 02.09.2012 - 21:25:00h | Komentara: 0

Poslanik slovačke opozicije Alojz Hlina odgovaraće za to što je dovezao tenk pred kuću Vasila Bilaka, visokog funkcionera bivšeg komunističkog režima. Kako prenose slovački mediji, Hlina neće odgovarati jer je nišanio u prozore Bilakove kuće, već za to što je tenk pogrešno parkirao!?

Neka drug Bilak vidi kako je to probuditi se ujutro i pogledati u topovsku cev Hlina

Neka drug Bilak vidi kako je to probuditi se ujutro i pogledati u topovsku cev Hlina

Hlina, poznati aktivista za ljudska prava, deset je dana posle godišnjice sovjetske okupacije Čehoslovačke 21. avgusta 1968. godine dovezao tenk pred Bilakovu vilu u Bratislavi.


Namera mu je bila da Bilaka, inače bivšeg prvog čoveka čehoslovačkih komunista, podseti na to kako su se osećali Česi i Slovaci kada su im zemlju pregazili tenkovi Varšavskog pakta, koje je, između ostalih, pozvao lično i Bilak.

„Neka drug Bilak vidi kako je to probuditi se ujutro i pogledati u topovsku cev tenka. To je neponovljiv pogled i treba mu ga priuštiti da ne ostane osiromašen“, kazao je Hlina.

Hlina u oklopnjaku ispred Bilakove vile

Hlina u oklopnjaku ispred Bilakove vile

Hlina je za svoj protest odabrao 31. avgust, dan kada je potpisan Moskovski protokol. Njime je počela takozovana normalizacija, gušenje reformi koje je tokom Praškog proleća sprovelo liberalno krilo čehoslovačkih komunista. „Tokom procesa normalizacije odigrala se i seoba boljševika u ogromne vile ispod bratislavskog zamka. Pretpostavljam da je Bilak tražio da mu dodele stan u novogradnji među radnicima, a podli kontrarevolucionari su mu dodelili vilu“, rekao je Hlina. Iako je zbog tenka pozvana policija, Hlina će odgovarati za saobraćajni prekršaj zato što je tenk parkirao na pešačkom prelazu.

Obustavljena istraga za izdaju domovine

Vasil Bilak je poslednji živi komunistički funkcioner među potpisnicima pisma Kremlju da snage Varšavskog pakta okupiraju Čehoslovačku i uguše kontrarevoluciju. Prošle godine tužilaštvo je definitivno obustavilo istragu zbog zločina izdaje domovine iz ere komunizma s obrazloženjem da „posle toliko vremena ne može da nađe ključne svedoke“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP