Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UBIŠE NAS "TROLOVI"!

Teoretičari zavere dominiraju internetom

Autor: Srna | 03.03.2015 - 13:01:00h | Komentara: 0

Pristalice teorija zavere prednjače na društvenim mrežama i mnogo su agilnije u komentarisanju vesti od onih koji veruju u nauku - pokazuje istraživanje.

1

Ima i onij koji ne veruju da svemir postoji...

U studiji provedenoj na velikom uzorku od 1,2 miliona ljudi u SAD i Italiji istraženo je kako se vesti iz sfere teorije zavere i naučne sfere konzumiraju i oblikuju na fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

Stručnjaci su u internet prostor lansirali 4.709 "trolovskih" informacija (neistinitih, često ironičnih tvrdnji s ciljem raspirivanja rasprave) te sarkastičnih imitacija teorija zavere.

Rezultati su pokazali da je čak 77,92 odsto "lajkova" te 80,86 odsto saglasnih komentara na ove vesti stiglo iz redova korisnika koji često posećuju stranice teoretičara zavera.

Oni nisu prepoznali dezinformacije čak ni kada su bile - izmišljena satira.

Korisnici stranica teorija zavera više su fokusirani na postove u vlastitoj zajednici (među istomišljenicima) i pažnja im je snažnije orijentisana na širenje tih ideja.

S druge strane, korisnici naučnih vesti manje su zaokupljeni njihovim širenjem među istomišnjenicima i više su skloni da komentirišu na stranicama teoretičara zavera.

Stručnjaci smatraju da je jedno moguće tumačenje ovakvog ponašanja to da pristalice zavera žele da šire ono što smatraju zanemarenim u službenom razmišljanju, dok drugi nastoje da spreče širenje teorija zavera koje se ne baziraju na proverenim činjenicama.

Na svaki "lajk" i komentar na naučnoj stranici dolazi mnogostruko više "lajkova" i komentara korisnika stranica teorija zavera.

Ovaj podatak, upozoravaju stručnjaci, ni najmanje nije bezopasan, jer teorije zavera koje se najviše šire internetom u poslednje vreme u razvijenim zemljama - počinju da odnose živote.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP