Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LIKVIDIRAN NAPADAČ

Terorista napao policijsku stanicu u Zvorniku! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor: Alo.rs - Agencije | 27.04.2015 - 21:07:00h | Komentara: 0

Večeras oko 19.15 na policijsku stanicu u Zvorniku izvršen je teroristički napad, kako se za sada pretpostavlja, od strane pripadnika vehabijskog pokreta. Napadač se dovezao ispred policijske stanice u crnom "golfu 2" i uz poklič "Alahu ekber" (Alah je veliki) upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz pumparice.

Zvornik teroristički napad

Napadač upao u stanicu i otvorio vatru | Foto: Screenshot Youtube

U pucnjavi je poginuo policajac Dragan Đurić, dok su ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, a prilikom razmene vatre likvidiran je i napadač.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača teroristički napad na policijsku stanicu izvršio je Nerdin Ibrić (24), iz sela Sapna kod Zvornika. Ibrić je bio naoružan sa dve puške i pištoljem.

Napadač Nerdin Ibrić

Napadač Nerdin Ibrić

Oba ranjena policajca, od kojih je jedan u teškom stanju, zbrinuti su u Opštoj bolnici u Zvorniku.

Kompletan deo grada oko policijske stanice u Zvorniku je blokiran, a mesto napada obezbeđuju pripadnici policije sa dugim cevima. Pripravnost policije podignuta je na najviši nivo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da večerašnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku teroristički akt iz verskih i terorističkih razloga.

On je kazao da obaveštajne strukture u BiH nisu imale nikakve podatke o pripremi terorističkog napada, zbog čega Republika Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore BiH.

Jedan od ranjenih policajaca

Jedan od ranjenih policajaca

 - Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše, i koliko ima potencijalnih terorista-spavača koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt, rekao je Dodik.

Ko je napadač?

Nerdin Ibrić rođen je i
živeo je u mestu Kučić Kula, kod Zvornika. Kako piše sarajevski "Dnevni avaz", Ibrić je imao godinu dana kada su 1. juna 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske s
pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, odveli i ubili njegovog oca Sejfu i još oko 750  Bošnjaka. Ibrić i njegova majka su bili među prvim
Bošnjacima-povratnicima u mesto Kučić Kula koje je, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, pripalo Republici Srpskoj.

Kako su preneli banjalučki mediji, on je ocenio da je napad na policijsu stanicu "napad na institucije sistema" i da "sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to prezentuju na taj način".

Dodik je najavio da će posle ovog terorističkog čina Republika Srpska morati da još jednom stavi na dnevni red svoju bezbednosnu strukturu.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je rekao da je izvršen strašan teroristički akt.
- Svi oni koji nisu verovali da će se tako nešto desiti, sada su videli da se to desilo, rekao je Lukač za Radio-televiziju RS (RT RS).

Lukač ocenjuje da bi ovaj napad mogao da bude "početak mnogo gorih dešavanja u BiH".

On je rekao i da su "od jednog policajca, bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku, dobili informaciju da se Ibrić poslednjih meseci čudno ponašao i da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da je klanjao po vehabijskim običajima".


- Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Videćemo da li je povezan s drugim licima i da li je ovo planirani i pojedinačni napad, rekao je Lukač.

Inače, u selu Gornja Dubnica kod Kalesije, koja se graniči sa opštinom Zvornik već duže vreme postoji vehabijska grupa od koje strahuju mnogi Srbi.

Zvornik

Zvornik | Foto: Screenshot "You tube"

Vučić: Napad na policiju užasna vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić osudio je večeras napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, rekavši da je to užasna vest. Vučić je najavio da će Srbija pomoći Republici Srpskoj (RS) na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne rušeći ničiji integritet.


On je, gostujući na RTS-u, rekao da se već dva puta čuo sa predsednikom RS Miloradom Dodikom. Vučić je najavio da će Dodik zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS doputovati za dva dana u Beograd, gde će razgovarati sa njim i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Policijske službe u BiH u petak znale da je moguć napad

Sve policijske agencije u BiH su u petak, 24. aprila, bile upoznate sa informacijom da je na teritoriji BiH moguć teroristički napad, rekao je izvor iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

On je agenciji Beta potvrdio da su o mogućem napadu bili obavešteni
pripadnici Sipa, Direkcija za koordinaciju policijskih tela, kao i entitetskih MUP-ova, ali da nije bilo informacije gde će se napad desiti.

Po rečima tog izvora, informaciju o mogućem terorističkom napadu
ovdašnjim agencijama prosledile su strane obaveštajne službe.  

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić poručio je večeras da mora da se sprovede sveobuhvatna istraga terorističkog napada u Zvorniku, ističući da to nije spontani događaj, čija se pozadina mora otkriti.


- Ovo nije spontani događaj i slučaj. Iza njega postoji i pozadina i moramo otkriti tu pozadinu, ali i stvoriti politički ambijent i poslati snažne političke poruke od svih u ovoj zemlji kako bi se terorizam sasekao u korenu, inače ćemo mi biti pobeđeni od njih, rekao je Mektić.

Nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i zamenikom predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem u Istočnom Sarajevu, Mektić je rekao novinarima da je spreman da izvrši mobilizaciju svih bezbednosnih agencija na nivou BiH u beskompromisnoj borbi protiv terorizma.

- Jednostavno smo došli u situaciju da teroristi napadaju na narod na našim prostorima u BiH, konkretno večeras u Republici Srpskoj, a ranije smo imali u nekim drugim mestima u BiH. Moramo sve bezbednosne agencije u BiH da uključimo u jedan kapacitet pomoću kojeg ćemo pobediti terorizam", rekao je Mektić.

On je naveo da se pre večerašnjeg napada raspolagalo obaveštajnim podacima da se priprema određena vrsta napada u BiH, koji su podeljeni sa svim bezbednosnim agencijama u BiH.

- U tom obavještajnom podatku nismo imali informaciju kada će se i gde dogoditi taj napad. Mi smo samo tražili da se bezbednosne mere kod svih agencija u BiH podignu na viši nivo, pojasnio je Mektić.

On je izrazio žaljenje što je, bez obzira na tu informaciju, došlo do terorističkog napada, naglašavajući da ne treba otkriti samo počinioce, nego ko je i kako planirao i ko su nalogodavci ovog terorističkog akta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP