Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IN MEMORIAM

Tihi odlazak „čelične lejdi”!

Autor: | 09.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Počinje nova era! Baronesa Margaret Tačer, legendarna premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, preminula je u Londonu u 88. godini od posledica moždanog udara!

Margaret Tačer

Margaret Tačer | Foto: AP

Margaret Hilda Tačer je bila prva i dosad jedina žena premijer V. Britanije i ostaće upamćena kao “čelična lejdi”.


“Izgubili smo velikog lidera, velikog premijera i velikog Britanca”, saopštio je premijer Dejvid Kameron.

Kraljica Elizabeta Druga je saopštila da je s tugom primila vest o smrti Margaret Tačer i poslala poruku saučešća porodici.

Na mestu premijera Margaret je provela 11 godina, od 1979. do 1990. i tri puta je na čelu Konzervativane stranke pobeđivala na izborima. Uprkos masovnim štrajkovima zbog privatizacije javnog sektora i velikog rasta nezaposlenosti, uspela je da osnaži britansku privredu. Rođena je 13. oktobra 1925. u Grantamu. Njen otac je držao prodavnicu. Studirala je hemiju na Oksfordu. Posle koledža je radila kao hemičar istraživač u fabrici plastike. Pedesetih se politički aktivirala u Konzervativnoj partiji. Na skupu prilikom pristupanja stranci upoznala se sa Denisom Tačerom. Njen bogati suprug je finansirao dodatno obrazovanje svoje druge supruge, advokaturu i kurs ponašanja na sceni. Dobili su blizanace 1953.

Sredinom sedamdesetih pobedila je na stranačkim izborima. Sa mesta lidera konzervativne stranke je smenjena 1990, a iz Donjeg doma Parlamenta se povukla 1992.

Sa Ronaldom Reganom

Sa Ronaldom Reganom | Foto: AP

Bila je protiv ujedinjenja Nemačke
Od stranih državljana, Margaret je bila u najboljim odnosima sa Ronaldom Reganom, predsednikom SAD. Na kraju Hladnog rata, Margaret se zalagala se da ne dođe do ujedinjenja dve Nemačke. To je potvrdio i tadašnji nemački kancelar Helmut Kol.


Srdačna sa Titom
Margaret se 6. decembra 1977. godine u Beogradu sastala sa Josipom Brozom Titom, tadašnjim predsednikom SFRJ. Njih dvoje su imali srdačan odnos i Tačerova je, kao i veliki broj stranih državnika, posle Titove smrti bila na njegovoj sahrani u maju 1980.


Rat protiv Argentine!
Margeret je najzaslužnija i za rat 1982. između Argentine i V. Britanije zbog Foklanda. Ona je naredila Kraljevskoj mornarici da napadne. Rat je trajao dva meseca i 12 dana. U Foklandskom ratu poginulo je 659 argentinskih i 258 britanskih vojnika.

Tragedija na „Hejselu“

Tragedija na „Hejselu“

Smirila huligane
Margaret je pokazala više odlučnosti nego bilo koji političar njene generacije. Posle tragedije na “Hejselu” 1985, kada je u finalu KEŠ između Juventusa i Liverpula poginulo 39, a povređeno 600 osoba, najviše zahvaljujući njoj su u V. Britaniji usvojeni zakoni koji su doneli red na stadione.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP