KONOBAR KOJI JE BROZU POSLUŽIO POSLEDNJI VISKI
Tito je mnogo voleo štrukle!
Vladimir Brajković (67) iz Pule radio je 70-ih godina na Brionima, i naravno, imao tu čast da poslužuje Josipa Broza Tita i njegove slavne goste iz Holivuda. Maršal ga je, kako kaže, veoma voleo i zvao ga imenom...
Znao da uživa u životu: Josip Broz Tito | Foto: Profimedia
- Na Brionima sam Tita posluživao 10 godina. Brozu sam točio i poslednje piće koje je popio tokom zadnjeg boravka na ostrvu pre odlaska u Havanu. Bio je to viski „Chivas royal salute“, star 21 godinu - priseća se Vladimir.
Hrabri beli miševi
Ljudi iz Titovog okruženja kažu da je najviše voleo zagorsku i slovenačku kuhinju. Jeo je strogo po satnici: doručak u 8.30, ručak u 13, večera u 19. Na putovanjima u inostranstvo pratio ga je degustatorski tim koji je namirnice prvo testirao dajući ih belim miševima. Ako bi miševi preživeli, hranu bi probali degustatori.
Kaže kako ga je Tito pio s pet kockica leda i nekoliko kapi limunovog soka. Vladimir je tih 70-ih godina bio poprilično blizak s njim, a detalje života na Brionima preneće u „Knjigu sećanja“. Priznaje da mu je bila čast da bude u ekipi kuvara i konobara koji su posluživali i mnoge druge državnike na popularnom Titovom ostrvu.
- Čudio sam se što je na večeri bilo tako tiho. Dva dana kasnije saznao sam da su neki generali smenjeni - otkrio je Brajković gledajući svoje stare fotografije s Titom, kojeg je opisao kao ljubaznog i uvek pristojnog čoveka.
Puljanin Vladimir Brajković
- Obožavao je zagorsku kuhinju i štrukle. Najviše je pio malvaziju s Vange, koja je tamo i napravljena - priča s osmehom o Brozu, ali za Jovanku nema mnogo lepih reči, jer je, kako kaže, bila Titova suprotnost.
- Ona je znala da izbaci ljude s ostrva. Jednom je tako oterala kućnog majstora i rekla Brozu da je na bolovanju. On ga je odmah vratio na posao - kaže Vladimir.
Titove štrukle
1 kg brašna, 4 jaja ,2 dl ulja, 1,5 kg sremskog sira, 0,5 l slatke pavlake, 0,5 l mleka
Priprema: Od brašna sa vodom zamesiti testo i razviti kore, pa poprskati sa malo ulja. Sjediniti sir, čašu mleka, umućena tri jaja i so. Fil razbacati po korama i urolati. Na svakih 6 cm dlanom pritisnuti, formirati štrukle, pa odseći komade. Kuvati u vreloj vodi 10 minuta, ocediti i složiti u tepsiju. Preliti slatkom pavlakom u koju je umućeno jedno žumance i peći 20 minuta.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs