Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KONOBAR KOJI JE BROZU POSLUŽIO POSLEDNJI VISKI

Tito je mnogo voleo štrukle!

Autor: V. Filipović | 29.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Vladimir Brajković (67) iz Pule radio je 70-ih godina na Brionima, i naravno, imao tu čast da poslužuje Josipa Broza Tita i njegove slavne goste iz Holivuda. Maršal ga je, kako kaže, veoma voleo i zvao ga imenom...

Znao da uživa  u životu: Josip  Broz Tito

Znao da uživa u životu: Josip Broz Tito | Foto: Profimedia

- Na Brionima sam Tita posluživao 10 godina. Brozu sam točio i poslednje piće koje je popio tokom zadnjeg boravka na ostrvu pre odlaska u Havanu. Bio je to viski „Chivas royal salute“, star 21 godinu - priseća se Vladimir.


Hrabri beli miševi

Ljudi iz Titovog okruženja kažu da je najviše voleo zagorsku i slovenačku kuhinju. Jeo je strogo po satnici: doručak u 8.30, ručak u 13, večera u 19. Na putovanjima u inostranstvo pratio ga je degustatorski tim koji je namirnice prvo testirao dajući ih belim miševima. Ako bi miševi preživeli, hranu bi probali degustatori.

Kaže kako ga je Tito pio s pet kockica leda i nekoliko kapi limunovog soka. Vladimir je tih 70-ih godina bio poprilično blizak s njim, a detalje života na Brionima preneće u „Knjigu sećanja“. Priznaje da mu je bila čast da bude u ekipi kuvara i konobara koji su posluživali i mnoge druge državnike na popularnom Titovom ostrvu.

Prvi susret s Titom imao je na svečanoj večeri za generale tadašnje jugoslovenske vojske.

- Čudio sam se što je na večeri bilo tako tiho. Dva dana kasnije saznao sam da su neki generali smenjeni - otkrio je Brajković gledajući svoje stare fotografije s Titom, kojeg je opisao kao ljubaznog i uvek pristojnog čoveka.

Puljanin Vladimir Brajković

Puljanin Vladimir Brajković


- Obožavao je zagorsku kuhinju i štrukle. Najviše je pio malvaziju s Vange, koja je tamo i napravljena - priča s osmehom o Brozu, ali za Jovanku nema mnogo lepih reči, jer je, kako kaže, bila Titova suprotnost.

- Ona je znala da izbaci ljude s ostrva. Jednom je tako oterala kućnog majstora i rekla Brozu da je na bolovanju. On ga je odmah vratio na posao - kaže Vladimir.

Titove štrukle


1 kg brašna, 4 jaja ,2 dl ulja, 1,5 kg sremskog sira, 0,5 l slatke pavlake, 0,5 l mleka
Priprema: Od brašna sa vodom zamesiti testo i razviti kore, pa poprskati sa malo ulja. Sjediniti sir, čašu mleka, umućena tri jaja i so. Fil razbacati po korama i urolati. Na svakih 6 cm dlanom pritisnuti, formirati štrukle, pa odseći komade. Kuvati u vreloj vodi 10 minuta, ocediti i složiti u tepsiju. Preliti slatkom pavlakom u koju je umućeno jedno žumance i peći 20 minuta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP