Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

USTAŠKI GRB NA OSNOVNOJ ŠKOLI:

To je umetnička sloboda, kaže predsednik opštine!

Autor: sibenik.in | 29.01.2015 - 19:49:00h | Komentara: 1

Inače, zanimljivo je to da se ustaški grb, koji je protivzakonit, nalazi pokraj jugoslovenskog spomenika biličkim ženama koje su izgubile život u Narodnooslobodilačkoj borbi

Ustaški grb

Ustaški grb nalazi se na grafitu na Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac u Bilici. Uz vukovarski vodotoranj, simbol stradanja u Domovinskom ratu, koji je nacrtan među bojama hrvatske zastave, nalazi se i šahovnica s prvim belim poljem, ali i vitičastim završetkom što je ustaški grb koji se koristio kao službeni simbol zločinačke Nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Direktor ove škole, Natko Duvnjak, rekao je da nema ništa protiv vukovarskog tornja i da je zatražio od Josipa Ćalete biličkog načelnika, da postojeći grb zameni regularnim hrvatskim grbom.

– Zgrada škole je u nadležnosti opštine, pa sam zamolio Ćaletu da ukloni sporni grb. Po meni, moraju se poštovati hrvatski znaci, a načelnik je rekao da će sporni grb ukloniti – izjavio je Duvnjak.

Jasno je da postoji problem s prvim belim poljem i oblikom spornog grba na zgradi škole.

– Imamo nešto što se zove umetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na ovoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske istorije. Ali i crkva Svetog Marka u Zagrebu ima prvo polje belo pa ne žele da ga skinu – objasnio je Ćaleta.

Bilički načelnik kaže da je grupa mladih meštana pitala za dozovlu da nacrtaju mural za Vukovar na ovoj školi. On se sa njima složio i dao im dozvolu za crtanje.

– Mi jesmo dozvolili ovaj mural, ali nadležne institucije neka rade dalje svoj posao i reše ovaj problem – poručio je načelnik opštine Bilica.

Inače, zanimljivo je to da se ustaški grb, koji je protivzakonit, nalazi pokraj jugoslovenskog spomenika biličkim ženama koje su izgubile život u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 30.01.2015 00:24h

    divan grb!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP