Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KRAH OLIGARHIJE U RUSIJI

Tope se bogatstva Putinovih drugara

Autor: Blic | 17.12.2014 - 11:55:00h | Komentara: 0

Ruski milijarderi ove godine su izgubili neverovatnih 50 milijardi dolara. Problem leži u tome što zemlja tone u ekonomsku katastrofu, a rublja je u utorak potonula dodatnih 7 posto nakon što je središnja banka digla kamate na čak 17 posto.

Uticaj zapadnih sankcija i pada cene nafte pokosio je račune 15 najbogatijih Rusa. Evo i koliko su novca ove godine izgubili.

1. Leonid Mikhelson


Predsednik ruske energetske kompanije "Novatek" definitivno je najveći gubitnik.

Leonid Mikhelson

Leonid Mikhelson | Foto: Profimedia

Kao ključni proizvođač plina, "Novatek" je bila jedna od prvih kompanija na udaru sankcija nakon Putinovog napada na Ukrajinu. Mikhelsonov portfelj od tada je izgubio gotovo 50 odsto vrednosti, a oligarh je ostao bez 8,7 milijardi dolara.

2. Sergej Galicki

Sergej Galicki

Sergej Galicki / Foto: Wikipedia


Osnivač najvećeg ruskog maloprodajnog lanca hrane "Magnit" i legendarni ljubitelj ruskog fudbala, koji je svom lokalnom klubu "Krasnodar" izgradio stadion i sportsku akademiju za 250 miliona dolara, ove godine je izgubio 5 milijardi dolara. Samo u ponedeljak, urušavanje vrednosti rublje odnelo mu je 855 miliona dolara.


3. Vladimir Lisin


Predsednik i najveći deoničar kompanije "Novolipetsk Steel", nekad najbogatiji Rus, poznati je ljubitelj oružja i vlasnik dragocene kolekcije pušaka.

Vladimir Lisin

Vladimir Lisin

Predsednik Ruskog olimpijskog odbora i Evropske streljačke konfederacije, izgubio je pola vrednosti svog portfelja kao i Mikhelson, a u Lisinovom slučaju to iznosi 7 milijardi dolara.

4. Vagit Alekperov

Vagit Alekperov

Vagit Alekperov | Foto: Profimedia


Predsednik ruskog naftnog diva "Lukoil" i bivši sovjetski ministar energetike, ove godine izgubio je 40 posto bogatstva ili 4,9 milijarde dolara. "Lukoil" je bio prva privatna kompanija na listi meta zapadnih sankcija.

5. Ališer Usmanov


Vlasnik dnevnog lista "Kommersant" i magnat ruske metalurške industrije izgubio je 6,4 milijarde dolara ove godine. Najviše ga je koštao pad vrednosti 48 posto udela u najvećem ruskom proizvođaču gvožđa, "Metalloinvestu".

Ališer Usmanov

Ališer Usmanov

Ovom predsedniku Međunarodne mačevalačke federacije za utehu ostaje udeo u Tviteru, sajtu "Airbnb" i suvlasništvo u britanskom fudbalskom klubu "Arsenal".

6. Mihail Fridman

Investicijski mogul koji se obogatio na prodaji zajedničkog poduhvata "TNK-BP" kompaniji "Rosnjeft", ostao je bez 3,5 milijarde dolara.

Mihail Fridman

Mihail Fridman | Foto: AP

Nove nevolje donosi mu sve nestabilniji ruski bankarski sistem, jer Fridman sa partnerom Germanom Khanom ima kontrolni paket u najvećoj ruskoj privatnoj banci "Alfa Bank".


7. Andrej Meljničenko


Veliki vlasnik rudnika i suprug bivše srpske manekenke Aleksandre Nikolić, izgubio je gotovo 40 odsto bogatstva, ili 5,8 milijardi dolara.

Sandra i Andrej Meljničenko

Sandra i Andrej Meljničenko | Foto: Profimedia

Ali još nije u tako finansijski lošoj situaciji da bi morao da proda svoju jahtu “A” vrednu 300 miliona dolara, jednu od najimpresivnijih privatnih jahti koje plove svetskim morima.


8. Vladimir Potanjin


Bivši potpredsednik vlade i predsednik najvećeg svetskog proizvođača nikla, kompanije "Norilsk Nickel", izgubio je 20 posto bogatstva ili 2,8 milijardi dolara.

Ališer Usmanov i Vladimir Potanjin

Vladimir Potanjin | Foto: Profimedia

Potanjin je bio jedan od najvatrenijih zagovornika zimske Olimpijade u Sočiju 2014. i uložio je ogroman novac u razvoj Olimpijskog sela.


9. Mihail Prohorov


Predsednik fabrike "Onexims" udelom u ruskim bankama, energetskim kompanijama i rudnicima, izgubio je 2,4 milijarde dolara.

Mihail Prohorov

Mihail Prohorov | Foto: AP

Još uvek ima mogućnosti da zadrži košarkaški klub "Brooklyn Nets", ali razmišlja o preseljenju fabrike koja kontroliše taj NBA klub iz SAD-a u Rusiju. Tako bi udovoljio pozivu predsednika Vladimira Putina oligarsima da što više svojih kompanija vrate u Rusiju.

10. German Kan

German Kan

German Kan | Foto: Profimedia


Partner Mikhaila Fridmana u najvećoj ruskoj privatnoj banci "Alfa Bank" prodao je svoj deo u zajedničkom poduhvatu "TNK-BP" kompaniji "Rosnjeft" za 3,3 milijarde dolara. Ove godine je ostao bez 2,5 miiljarde ili 22 posto svog bogatstva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP