Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GROM UDARIO U ŠKOTSKI AVION

Tragedija izbegnuta za 7 sekundi

Autor: | 11.04.2015 - 15:27:00h | Komentara: 0

Putnički avion u Škotskoj udarila je munja, nakon čega je spretnošću pilota u poslednjem trenutku izbegnuta tragedija, prenosi "Skaj njuz".

Grom udario u Avion

Grom udario u Avion | Foto: Profimedia

Avion kompanije "Loganer" sa 30 putnika i tri člana posade bio je samo na trenutak od pada u Severno more, ali je pilot prisebnošću povratio kontrolu nad letelicom.
Avion marke "sab 2000" leteo je iz Aberdina za Šetland, kada je naišao na snežnu oluju. Pilot (42) je odlučio da obustavi sletanje kada je bio na udaljenosti od 11 kilometara od aerodroma u Samburgu na ostrvu Šetlandu, kada je avion udario grom, koji je zatim prešao preko cele dužine letelice, od nosa do repa.

Avion / Foto: Profimedia

Avion / Foto: Profimedia

Pilot i kopilot su pogrešno pretpostavili da je autopilot nakon toga bio isključen, pa su svim silama pokušavali da povrate kontrolu nad letelicom koja je počela naglo da gubi visinu. Kopilot je tada oglasio uzbunu, a pilot je pokušao da održi visinu aviona, ali je autopilot uporno ometao svaki njihov potez. Kada je letelica bila na 4.000 stopa, avion se iznenada okrenuo nosem ka zemlji i počeo da propada brzinom od 158 stopa u sekundi.
Na visini od 1.100 stopa, kada je posada imala na raspolaganju samo sedam sekundi da reaguje pre nego što avion dodirne površinu mora, oglasio se alarm za podizanje, pilot je primenio svu snagu na raspolaganju i letelica je konačno počela da se podiže.

Avion / Foto: Profimedia

Avion / Foto: Profimedia

Niko od putnika tom prilikom nije povređen, ali su mnogi bilo potreseni posle incidenta koji se desio 14. decembra.
- Bilo je veoma, veoma neprijatno. Za nekog ko se plaši letenja, to bi bila najgora noćna mora - rekla je putnica Šona Menson.
U izveštaju koji je objavljen nakon nesreće navodi se da je posada najverovatnije mislila da je grom onesposobio autopilot, jer su kontrole u jednom trenutku otkazale. Uprkos tome, autopilot je i dalje funkcionisao i sve vreme pokušavao da prizemlji avion prema unapred određenom planu letanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP