Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

U SAD OBELEŽENO POLA VEKA OD UBISTVA KENEDIJA

Tragedija koja traje 50 godina

Autor: Ekipa Alo! | 23.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sjedinjene američke države odale su juče poštu Džonu Ficdžeraldu Kenediju, 35. predsedniku te države, na kojeg je 22. novembra 1963. izvršen atentat. Na Dili plazi, parku u Dalasu gde je ubijen JFK, juče je tačno u 12.30 minutom ćutanja odata pošta pokojnom predsedniku.

Ameri odaju počast  JFK-u na Dili plazi

Ameri odaju počast JFK-u na Dili plazi | Foto: AP

Tokom svečanosti koja traje poslednjih dana počast ubijenom predsedniku odali su i njegovi naslednici u Beloj kući Barak Obama i njegov prethodnik Bil Klinton, koji su položili venac na grob JFK-a. Počast su odali i brojni građani.


Porodica Kenedijevih poznata je po prokletstvu koje prati njene članove, a koje je počelo pogibijom najstarijeg od četvoro braće, koji je bio pilot u Drugom svetskom ratu. Jedna od kćerki, Rozmeri, koja je rođena retardirana, smeštena je zauvek u specijalizovanu instituciju za mentalne bolesti, dok nije umrla, 2005. godine. Druga kćerka, Ketlin, poginula je 1948. godine u avionskoj nesreći.

Džon F. Kenedi

Džon F. Kenedi


Od JFK-a, koji je ubijen u Dalasu, pa naovamo, čuveni klan je potresao veliki broj tragedija. Već 1968. Sirhan Sirhan izvršio je atentat na Džonovog brata Bobija, čiji je sin Dejvid 1984. umro od prekomerne doze droge. Drugi Bobijev sin Majkl je poginuo u nesreći na skijanju 1987. godine. Džon Kenedi i Žaklina Džeki Buvije imali su inače četvoro dece, ali je i taj deo porodične istorije prepun tragedija. Jedno dete je mrtvorođeno, drugo je umrlo nekoliko dana nakon prevremenog rođenja, a 1999. godine nastradao je Džonov sin Džon Kenedi mlađi, koji je pilotirajući malim avionom nestao u vodama Atlantika.
Najpoznatija fotografija Džona mlađeg bila je ona na kojoj kao maleni dečak salutira ispred kovčega s posmrtnim ostacima svog oca, ubijenog u Dalasu. Krvavi niz nastavljen je 2012. godine, kada se obesila druga Bobijeva supruga, Meri Ričardson Kenedi. Karolajn Kenedi je jedino živo dete Džona i Žakline Kenedi. Ona je pre nekoliko dana postala ambasadorka SAD u Japanu.

- Počastvovana što sam predala akreditive caru Japana, kakav nezaboravan dan! Počastvovana sam da služim svojoj zemlji - napisala je Kerolajn Kenedi na Tviteru.

Džon Buvije Kenedi Šlosberg

Džon Buvije Kenedi Šlosberg

Mladi Džek naslednik „trona”

Povodom 50 godina smrti JFK-a, predsednik SAD je u četvrtak, na svečanoj večeri u Nacionalnom muzeju američke istorije „Smitsonijan“ održao govor koji je najavio Kenedijev unuk Džon Buvije Kenedi Šlosberg (20), poznat kao Džek. Sin Džonove ćerke Kerolajn, inače student Jejla, privukao je poglede zvanica svojom visokom, vitkom pojavom, te sličnošću sa pokojnim ujakom Džonom Kenedijem juniorom, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1999.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP