Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUKOBI U UKRAJINI SE NASTAVLJAJU

Traje bitka za Mariupolj, sledeća stanica – Kijev!

Autor: Fakti | 04.09.2014 - 18:22:00h | Komentara: 1

Odredi i borbene udarne grupe Armije Donjecke Republike započeli su napad na Mariupolj, drugi po veličini i značaju grad DNR. Krenuli su sa napadom na naselje Širokino koje je od Mariupolja udaljeno 22 kilometra. Bitka još traje. U njoj učestvuje oko 30 oklopnih vozila – tenkova, oklopnih transportera i kamiona sa improvizovanim oklopom.

Ukrajinska vojska na kontrolnom punktu u Marijupolju

Ukrajinska vojska na kontrolnom punktu u Marijupolju

Radi se o pokušaju proboja dve utvrđene linije odbrane kojima su snage kijevske vojske opasale Mariupolj. Proukrajinski gradski sajt Mariupolja upravo je objavio da ukrajinska vojna obaveštajna služba ima podatke da je i kroz mesto Kominternovo prošlo 10 tenkova „separatista“ na kojima piše „Na Kijev“ i „Na Lavov“, plus šest drugih oklopnih vozila.

Drugi čovek kijevskog režima za bivšu Donjecku oblast, Konstantin Batozskij, izjavio je da se snage hunte „dobro drže“ i da su onesposobile četiri tenka „separatista“.

Ubrzo potom je kijevski gubernator Donjecke oblasti, tajkun Sergej Taruta, saopštio da „separatisti“ napadaju i sa istoka. Sa četiri tenka i oko 40 komandosa. Ocenio je da je to najverovatnije „izviđački napad“, ali je naglasio da su neke fabrike i škole prestale da rade.

Taruta je posvedočio da se „moćne eksplozije i pucnjava čuju na periferiji grada“.

Pripadnici ukrajinskog bataljona „Azov“ istovremeno su javili svojoj komandi da je počeo i manji napad i sa strane sela Bezimenoje koji „ne može ugroziti Mariupolj“.


vojnik vojska novorusija ukrajina novorossiasu Traje bitka za Mariupolj, sledeća stanica Kijev

Taruta se oglasio ponovo i objavio da su ona četiri tenka i 40 komandosa DNR prošli Bezimenoje i da se nalaze između Širokina i Berdjanskog.

Mediji lojalni Kijevu prenose da snage hunte ne samo drže sve pozicije, nego i da pokušavaju da probiju obruč. Navodno upravo kod mesta Bezimenoje.

Napad je došao sa strane Novoazovska čija je milicija u međuvremenu – gotovo kompletno – prešla na stranu Donjecke Republike.

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama rekao je da su ukrajinske snage i građani danas zaustavili konvoj ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila koji je iz grada Novoazovska krenuo prema ključnoj luci Marijupolj.

Jurij Sergejev je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je konvoj krenuo jutros, a "borbe se još vode, upravo sada".

Ambasador je rekao da su u konvoju od Novoazovska - grada koji su teško naoružani proruski separatisti zauzeli prošle nedelje, četiri tenka, tri oklopna transportera i 50 vojnika. To je najverovatnije "izvidnica" koja proverava odbranu Mariupola.

Novoazovsk je na putu koji povezuje Rusiju sa Marijupolom i Krimu, crnomorskom poluostrvu koje je Rusija anektirala marta.

Sergejev je rekao da Rusija "najverovatnije" pokušava da napravi koridor do Krima s kojim sada nema kopnenu vezu.

Ranije danas, snažne eksplozije potresle su danas predrađa Marijupolja, u kojoj se ukrajinska vojska bori s proruskim snagama. Ukrajinski vojnik rekao je za Rojters da je video pripadnike proruskih snaga kako napreduju prema gradu tenkovima, oklopnim vozilima i s artiljerijom.

- Naš plan je da ostanemo ovde (u istočnom distriktu Marijupolja) i da se ne pomerimo ni za pedalj - rekao je vojnik iz ukrajinskog bataljona Azov.


Prethodno je vojni izvor saopštio da je ukrajinska vojska u stanju visoke pripravnosti u blizini Marijupolja, strateške luke na Azovskom moru, preko koje vodi put ka Krimu.

Vesti o borbama u Marijupolju stigle su neposredno pošto je ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio da će sutra narediti prekid vatre, čime će biti utrt put sprovođenju mirovnog plana za Ukrajinu.

Porošenko je, u obraćanju na marginama samita NATO-a u velškom gradu Njuportu, napomenuo da prekid vatre zavisi od ishoda sastanka izaslanika Ukrajine, Rusije i OEBS-a u Minsku, planiranog za sutra.

 

Proruski borci predlažu stvaranje zone bezbednosti 


Lideri proruskih boraca na istoku Ukrajine izneli su predloge za prekid vatre sa Kijevom, koji uključuju stvaranje zone bezbednosti.


Lideri Narodnih Republika Donjeck i Lugansk predložili su da zona bezbednosti bude podeljena na pet sekcija, od kojih će u svakoj biti raspoređeno po 40 posmatrača iz Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).


Isti izvori navode da će omogućiti humanitarni koridor za izbeglice i pomoć u okviru predloženog prekida vatre s ciljem stabilizacije situacije i prekida krvoprolića. (Srna)

Poslednji komentari
  • mima Vreme: 04.09.2014 22:35h

    Ajde "Nikola Tesla" da skupite 100-200 evrica i uplatite na racun bolesnima, ili se polivajte ledenom vodom. :)))

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP