Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTRAGA

Tri teorije o padu aviona, moguć i terorizam

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 11:37:00h | Komentara: 0

Nemačke i američke vlasti za sada nemaju indicija o terorizmu kao uzroku pada aviona ''Džermanvingsa'', ali španska policija proverava video-zapis o ulasku putnika u taj avion, piše danas tabliod ''Bild".

Džermanvings

Proveravaju se sve opcije: "Džermanvings" | Foto: Profimedia

''Premda nema indicija o napadu, španska policija proverava video-zapis o ulasku putnika...'', piše ''Bild'' u tekstu o tri teze o mogućim razlozima pada aviona, juče u južnoj Francuskoj, kada je poginulo 144 putnika i šest članova posade.


''Trenutno nema znakova o povezanosti sa terorizmom'', prenosi tabloid izjavu jedne portparolke američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Avion pao na teško pristupačnom terenu | Foto: Profimedia

Tabloid, takođe, navodi da je američkog predsednika Baraka Obamu o padu aviona informisala savetnica za antiterorizam Liza Monako.


''Bild'' u spekulacijama o mogućim razlozima pada aviona, piše da bi gubitak pritiska u kabini mogao da bude jedan od uzroka.


Pri naglom gubitku pritiska, na primer zbog neke eksplozije, vazduh se ''usisava'' i putnicima preti da se u roku od 10 do 15 minuta smrznu ili uguše, prenosi tabloid mišljenja eksperata.


''Ukoliko dođe do takve situacije, onda posada mora da pokuša da se što je moguće pre supusti na 10.000 stopa, kako bi putnici mogli da dišu'', rekao je ekspert za pitanje letenja Najl Hansdorf.


Eksperti taj scenario smatraju mogućim, navodi tabliod koji piše i o drugoj tezi o kojoj je magazin ''Špigel'' takođe pisao o zamrzavanju senzora i pogrešnim informacijama.

Ostaci aviona | Foto: Profimedia

 
Ova nesreća podseća, prenose mediji, na jedan događaj iz novembra prošle godine na letu Bilbao - Minhen, koji se skoro katastrofalno završio.


Tada je, naime, na avionu A321 došlo do zamrzavanja senzora koji su, zatim, emitovali pogrešne podatke o avionu, pa je kompjuter automatskog pilota ''misleći'' da je avion previsoko u letu, pokrenuo strmo spuštanje.


Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota sprečena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, piše štampa.


Šef ''Germanvingsa'' Tomas Vinkelman rekao je, međutim, da je avion bio opremljen novim bord-kompjuterima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP