Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LETELE STOLICE

Tuča u parlamentu zbog ustava (VIDEO)

Autor: Beta | 20.01.2015 - 14:26:00h | Komentara: 0

U nepalskom parlamentu danas je izbila tuča, u kojoj su poslanici opozicione Maoističke stranke bacali stolice, a četiri pripadnika službe bezbednosti su povredjena.

Nepal nemiri

Nepalski nemiri | Foto: Tanjug/AP

Napetosti u Nepalu rastu, pošto za dva dana ističe rok za usvajanje prvog posleratnog Ustava, preneo je AFP.
Ustavna skupština se tim povodom sastala, ali je predsednik Subaš Nembang bio primoran da sednicu prekine, posle sukoba opozicije i poslanika vladajuće stranke.
Poslanik vladajuće Ujedinjene marksističko-lenjinističke stranke (UML) Radžan Bataraj izjavio je da su dvojica njegovih kolega pogodjena mikrofonima koji su leteli i okrivio maoiste za nasilje.
Nekoliko sati pošto je parlament utonuo u haos, policija je uhapsila 50 demonstranata koji su palili autobuse i taksi vozila kao podršku nacionalnom štajku, koji su organizovali maoisti zbog poteza vlasti na finalizaciji Ustava.
Maoistička stranka pokušava da spreči vladajuću koaliciju da svoje predloge izglasa u parlamentu bez prethodnog dogovora, pre roka koji ističe u četvrtak.
 
Maoisti smatraju da razgovori treba da se nastave do postizanja konačnog sporazuma - čak iako to znači propuštanje roka da se usvoji Ustav, oko koga su se dogovorile sve parlamentarne stranke.


Zbog današnjeg štrajka zatvorene su fabrike, radnje, škole i u prekidu je javni saobraćaj u ovoj himalajskoj državi, koja se devet godina nalazi u političkom vakuumu, od kako su maoisti okončali svoju višedecenijsku borbu.
Nekoliko ljudi je povređeno u dva distrikta, kada su se ljutiti kupci pobunili zbog poziva na štrajk, saopštila je lokalna policija.
Vladajuće stranke i njihovi saveznici imaju dvotrećinsku većinu u parlamentu neophodnu za donošenje Ustava bez podrške maoista.
Bivši pobunjenici su, medjutim, upozorili na dodatne konflikte, ukoliko vladajuće partije ne uzmu stavove opozicije u obzir.
U Nepalu su dva puta održavani izbori, i ta država je imala šest premijera, od kako je 2006. okončan gradjanski rat, podsetila je francuska agencija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP