Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SPOR ANKARE I VATIKANA OKO OSTATAKA SVETOG NIKOLE

Turci bi nazad mošti Deda Mraza!

Autor: Ekipa Alo! | 25.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Vratite nam Deda Mraza! Ne, ovo nije apel dece koja su ostala bez poklona za novogodišnje praznike, već uglednog profesora univerziteta u Turskoj!

Svetog Nikolu  duboko poštuju  svi hrišćani (pravoslavci, katolici, protestanti)

Svetog Nikolu duboko poštuju svi hrišćani (pravoslavci, katolici, protestanti)

Profesor arheologije Nvzat Cevik kaže da bi Vatikan trebalo Tuskoj da vrati mošti Svetog Nikole, poznatijeg u narodu kao Deda Mraz. On tvrdi da su mošti sveca koji je preminuo u trećem veku nove ere na silu i prevaru odnete iz Turske 1087. godine i sahranjene u Italiji.


“Vatikan bi trebalo dobrovoljno da se odrekne religijskog artefakta i vrati mošti Svetog Nikole kako bi one počivale u grobnici u gradu Demre”, rekao je profesor Cevik.

Grob Svetog  Nikole u Bariju

Grob Svetog Nikole u Bariju


Ugledni profesor demantuje da je njegov zahtev upućen kako bi se poboljšala turistička poseta u regiji Antalije, već da je to običan ljudski zahtev. Božić se ne slavi u Turskoj, koja je uglavnom muslimanska zemlja. Ali Sveti Nikola, zaštitnik dece i pomoraca, za života je izveo veliki broj čuda. Prema jednoj od legendi, on se kroz dimnjak ušunjao jednom u kuću kako bi ostavio pomoć nekoj siromašnoj porodici.
Sveti Nikola je prema legendi živeo u drevnom gradu Miri, koji se danas zove Demre. Nakon smrti, sredinom 343. godine nove ere, on je sahranjen u Miri, gde se i danas nalazi sarkofag u kome je nekad bilo položeno njegovo telo. Mošti sveca su krajem 11. veka pred najezdom Turaka Seldžuka u ovaj region, koji je držala Vizantija, prenete u Italiju.

Grobnica Svetog  Nikole u Turskoj

Grobnica Svetog Nikole u Turskoj

Pre par godina Turska je i zvanično od Vatikana zatražila da mošti sveca budu vraćene jer su ilegalno odnete uprkos želji samog sveca da bude sahranjen u svom rodnom gradu.

Od Barija do Venecije


Prema legendi, mornari iz Barija su pred naletom Turaka odneli deo zemnih ostataka iz crkve u Miri uprkos protivljenju pravoslavnih monarha. Navodno se sam svetac javio u snu jednom svešteniku i rekao mu da se mošti prenesu. Mošti su 9. maja 1087. donete u Bari. U bazilici Svetog Nikole se nalaze katolička i pravoslavna crkva, koja je pored groba svetitelja. Međutim, mornari iz Barija su odneli tek polovinu moštiju sveca, a drugu su pokupili mornari iz Venecije tokom Prvog krstaškog rata. Na lidu je potom izgrađena Crkva Svetog Nikole.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP