Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ESKALACIJA SUKOBA

Turska bombardovala položaje džihadista u Siriji

Autor: Tanjug | 24.07.2015 - 08:18:00h | Komentara: 0

Turski borbeni avioni bombardovali su po prvi put rano jutros položaje džihadista Islamske države u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba do koje je došlo posle pogibije jednog turskog vojnika u borbama na tursko-sirijskoj granici, saopštila je danas kancelarija turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

F-16

Tri turska borbena aviona F-16 su jutros uzletela | Foto: Profimedia

Pored toga, turska policija je uz pomoć helikoptera i specijalnih snaga tokom noći izvršila racije na više od 100 lokacija u Istanbulu, na kojima se sumnjalo da su se nalazili pripadnici IS i kurdskih militanata, javili su turski mediji, ne navodeći koliko je ljudi uhapšeno.

Tri turska borbena aviona F-16 su jutros uzletela sa aerodroma u gradu Dijarbakir na jugoistoku zemlje i bombardovala tri položaja džihadista, pri čemu su ispalili četiri navodjene rakete, a zatim se bezbedno vratili u bazu, navodi se u saopštenju kancelarije premijera.
Ta akcija usledila je nakon jučerašnjeg prvog većeg sukoba na tursko-sirijskoj granici izmedju turskih snaga i džihadista IS, tokom kojeg je smrtno stradao jedan turski vojnik i jedan ekstremista, prenela je agencija AFP.
Odluka o bombardovanju položaja IS u Siriji je doneta na sastanku zvaničnika bezbednosnih službi kasno sinoć u Ankari, kojim je predsedavao premijer Davutoglu.
"Vlada Turske republike je odlučna da preduzme neophodne mere da bi zaštitila nacionalnu bezbednost", navodi se u saopštenju sa tog sastanka.
To je prvi put da turske vazdušne snage izvode napad na IS otkad su džihadisti 2013. počeli da nadiru preko Iraka i Sirije, pri čemu su zauzeli velike teritorije tih zemalja i došli do same granice sa Turskom.
Zvanična Ankara je, nakon višemesečnih pregovora, pristala da dozvoli američkoj vojsci da izvodi vazdušne udare protiv džihadista iz NATO baze Indžirlik, nedaleko od sirijske granice, preneo je juče "Vol strit džurnal".
Prema dogovoru koji su postigli predsednici Barak Obama i Redžep Tajip Erdogan, američke snage će koristiti bazu na istoku Turske za poletanje aviona i bespilotnih letelica u borbi protiv Islamske države, preneli su američki mediji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP