Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PAPA UVREDIO ANKARU

Turska opozvala ambasadora u Vatikanu

Autor: Beta | 12.04.2015 - 20:06:00h | Komentara: 0

Turska je opozvala svog ambasadora iz Vatikana jer je papa Franja danas izjavio da je masovno ubistvo Jermena u doba Otomanskog carstva bilo "prvi genocid u 21. veku".

Turska

Turska | Foto: Profimedia

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da turski narod ne priznaje taj papin stav koji je, kako se navodi, "kontroverzan u svakom pogledu, zasnovan na predrasudama koje iskrivljuju istoriju".
Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u Turskoj u vreme Prvog svetskog rata. Taj događaj se među naučnicima smatra prvim genocidom u 20. veku.
Turska tvrdi da je broj ubijenih naduvan i da su zapravo radi o žrtvama građanskog rata i pobune, a ne o žrtvama genocida.
Papa Franja je danas pozvao međunarodnu zajednicu da masovni zločin iz doba Otomanske Turske nazove genocidom - u delikatno vreme za hrišćansko-muslimanske odnose.
Predsednik Jermenije, Serž Sarkistan pohvalio je papu zbog tog stava, ali je Turska - koja neprestano negira da je počinila genocid nad Jermenima - smesta pozvala vatikanskog ambasadora u Ankari da mu uruči protestnu notu.
Ankara navodi da papina ocena "svodi patnje na području Anadolije, u okolnostima Prvog svetskog rata, samo na pripadnike jedne verske zajednice".
Franja ima bliske veze sa Jermenima još od dana svoje službe u Argentini. On je branio svoje stavove izjavom da mu je dužnost da oda počast nevinim ljudima koje su otomanski Turci "bezumno" pobili.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP