Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DO FORMIRANJA NOVE VLADE

Turski premijer podneo ostavku

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 19:17:00h | Komentara: 0

Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku, što je proceduralni potez posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, ali će ostati na toj poziciji dok ne bude formirana nova vlada, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan i Ahmet Davutoglu

Erdogan i Ahmet Davutoglu | Foto: Profimedia

Erdogan je prihvatio ostavku vlade na čelu sa Davutogluom tokom jednočasovnog sastanka u njegovoj palati u Ankari, koji je zakazan kako bi predsednik i premijer Turske razgovarali o budućnosti vlade nakon nepovoljnih rezultata izbora po vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

Ta stranka na čelu sa Davutogluom je na izborima održanim proteklog vikenda izgubila većinu u parlamentu, usled čega će morati ili da formira koalicionu vladu sa jednom od opozicionih stranaka, što bi moglo da potraje nekoliko nedelja, ili da pokuša da vlada sama kao manjinska vlada, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Erdogan zvanično ovlastiti Davutoglua da formira novu vladu nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora, što će se možda dogoditi tek sledeće nedelje, procenjuje britanska agencija.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom telu, osvojivši tek 258 od 550 poslaničkih mandata.

Republikanska narodna stranka (ĆP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) povećali su broj poslanika u odnosu na izbore iz 2011, i osvojili 132, odnosno 80 poslaničkih mandata.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) na četvrtom je mestu sa osvojenom podrškom od 13,1 odsto birača i 80 poslaničkih mesta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP