Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HOROR

U Avganistanu trguju ženama kao stokom!

Autor: Deutsche Welle | 24.09.2013 - 10:35:00h | Komentara: 0

Avganistan je postao centar za trgovinu ženama za prostituciju. Ona ostaje sakrivena i cveta uprkos zakonima koji bi žene trebali da štite. A one su zarobljene u začaranom krugu siromaštva i predrasuda.

Avganistan i žene

Teško je biti žena u Avganistanu!

Svodnici i mušterije je zovu Diljan. "Služim bogatima i vladajućima", kaže ova plavuša oblog lica i plavih očiju.
"Ako imaju novca, mogu me imati za celu noć." Zavisno o vrsti usluge, njena se cena kreće između 20.000 i 90.000 indijskih rupija (između 230 i 1.030 eura) za noć.

Iako žene drugih nacionalnosti, uključujući Ruskinje i Ukrajinke, još uvek dominiraju u unosnoj seksualnoj trgovini u Indiji, Diljan kaže da su Avganistanke poput nje istisnule mnoge druge žene iz ovog biznisa.

 

Pretili joj ubistvom ako otkrije da je silovana 

Nakon rata 2001., ona i njena porodica pobegli su iz Kandahara u Kabul. Njena je noćna mora počela kad ju je silovao jedan muškarac, kako priča, dok se vraćala kući s pijace. Zapretio joj je da će je ubiti ako bilo kome kaže šta se dogodilo. Tog je meseca silovao još jedan muškarac, koji joj je zaprijetio na isti način.

Godine 2011. jedna žena joj je ponudila posao konobarice u finom hotelu u Nju Delhiju. Odmah je prihvatila ovu priliku. Žena joj je nabavila pasoš i vizu i odmah je ukrcala na avion. U Delhiju joj je rečeno da je posao propao i ona je završila kao eskort-devojka.

"Tamo je već radilo šest drugih Avganistanki - priseća se Diljan.

Avganistan je postao jedan od centara za trgovinu ženama. Niko ne zna tačno koliko je Avganistanki prodano kao seksualno roblje. Poput trgovine drogom, i ova trgovina se odvija u tajnosti. Neke devojke, poput Diljan, nasamare svodnici koji ih potom prodaju trgovcima ljudima. Druge budu otete, silovane i onda psihički slomljene kako bi se primorale na poslušnost.


Uslovi su sazreli

Kako je u deceniji  rata u Afganistanu raseljavano na milione ljudi, tako je cvetala i trgovina ljudima. Stvar je učinio još gorom geografski položaj zemlje koja se graniči sa šest država, uključujući i Iran, Pakistan i Tadžikistan. Mnoge od ovih granica je gotovo nemoguće nadgledati, zbog nedostupnog terena i zaraćenih plemena koja tamo žive.

Palvaša Saboori je direktorka Organizacije za obuku avganistanskih žena i kaže da se svake godine tamo prodaje na stotine žena. Svejedno, ovaj zločin ostaje skriven, jer se vlada protiv njega ne bori, kaže ona. Samo u poslednje dve godine njena organizacija je spasila 319 žena i devojčica, a gotovo sve su one bile seksualno zlostavljane, priča ova aktivistkinja.

Trenutno se u osam skloništa koja finansira avganistanska vlada na rehabilitaciji nalazi 727 žrtava silovanja ili šverca ljudima. One žene koje ne nađu tamo smeštaj, često završe po zatvorima.

 

Marzah, mlada devojka iz pokrajine Logar, našla je jedno takvo utočište u Kabulu. Tek nakon što je mjesec dana išla na terapiju, mogla je početi da govori o tome što je prošla. Rekla je da su je silovali kad joj je bilo devet godina, a onda je prodali u seksualno roblje. Jedino što sad želi je zaborav.

- Ne želim da se vratim u svoje selo. Moja će me porodica ubiti. Ja sam im nanela toliku sramotu - kaže Marzah.

U jednom drugom kabulskom skloništu, Perven Jan je ispričala priču o tome kako je preživela bombardiranje, da bi nakon toga završila u bordelu. U američkom bombardovanju 2001. bila su uništena bezbrojna sela poput njenog. Ona je pobegla u Džalalabad, gde je stanje bilo nešto bolje. A onda je nazvala njena majka i rekla joj da joj je našla dobrog mladoženju. Ipak umesto da je čeka udaja, nekoliko nedelja kasnije postalo je jasno da su je prodali svodniku za 20.000 afganija (265 eura). U sledeće tri godine kao njeni vlasnici su se izmenila desetorica muškaraca.

Godine 2011. svodnik je odvezao na jedan granični prelaz prema Pakistanu. Tamo je morala plesati polugola, zabavljati bogate muškarce i pružati seksualne usluge mušterijama koje su njenom vlasniku za nju plaćali po nekoliko hiljada pakistanskih rupija. Prošle godine, kad njenog pakistanskog vlasnika nije bilo u blizini, pobegla je u Džalalabad. Sad je istraumatizovana i ne može da govori.

- Ona je potpuno uništena", kaže Zaibeš, 21-godišnja prijateljica, koja je i sama žrtva seksualnog nasilja. "Kad sam je srela i čula njenu priču, zaboravila sam na vlastitu bol i bedu." Zaibešine roditelje je ubio njen dever kad su je pokušali spasiti od seksualnog zlostavljanja, a ona se spasila begom.

Božja volja

I dok je muzika odjekivala iz zvučnika u slabo osvetljenom kafiću u južnom Delhiju, zazvonio je Diljanin mobilni. Njen je odgovor bio kratak: "Da, dolazim." Brzo je još povukla nekoliko dimova iz cigarete i ustala da bi otišla do automobila koji je čekao na ulici. Na pitanje želi li napustiti svoje zanimanje, uz glasan smeh odgovara: "To je moj posao. To je volja Božja."

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP