Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BUDISTA POMOGAO

U Francuskoj otvorena
prva džamija za gej muslimane!

Autor: Tanjug | 30.11.2012 - 18:35:00h | Komentara: 0

U predgrađu Pariza otvorena je džamija za muslimane homoseksualce, u kojoj će od danas moći da se mole i tranvestiti, transeksualci i žene, a to je prva "inkluzivna" džamija u Evropi.

Džamija u Francuskoj

Džamija u Francuskoj | Foto: Reuters

Ova atipična džamija otvorena je u kući budističkog monaha Federika Žoka Prokopija, homoseksualca i borca za prava LGBT populacije, a autor tog projekta je Francuz alžirskog porekla i muslimanski homoseksualac Ludovik-Mohamed Zahed (35), doktor antropologije i psihologije.


On očekuje da će se na prvoj molitvi u novoj džamiji danas pojaviti 20-ak muslimana, ali smatra da bi broj vernika koji će je posećivati mogao brzo da poraste, prenosi francuski list "Mond" (Le Monde).

Zahed se do sada svakog petka molio zajedno sa nekoliko hiljada vernika u pariskoj Velikoj džamiji, ali se, kako kaže, čak i u masi, pojedinci sa "retkom kombinacijom", kao što su pripadnici gej populacije, transeksualci ili feminizirani muškarci, "odmah primete".

On je zato odlučio da napravi "oazu" za sve one koji se ne osećaju prijatno na tradicionalnim kultnim mestima, a njegova inicijativa nije dobila podršku nijedne muslimanske institucije, koje to smatraju "zastranjenošću".

"Muslimani ne treba da se osećaju posramljeno. Homoseksualnost se nigde ne osudjuje, ni u Kuranu", kaže Zahed, koji sanja o "smirenom, reformisanom, inkluzivnom" islamu.

Takozvane "inkluzivne" džamije već postoje u Južnoj Africi, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a ova u Parizu je prva u Evropi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP