Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IMA LI REŠENJA KRIZE NA VIDIKU?

U grčkim bankama para za još dva dana?

Autor: Alo/Agencije | 08.07.2015 - 08:53:00h | Komentara: 0

Grčke banke mogle bi, za naredna dva dana, da ostanu bez novca, ako se kreditori ne dogovore o novom paketu pomoći. Merkel insistira da Grci predlože rešenje krize, a za uzvrat nudi devet milijardi evra pomoći.

Grčka Brisel EU

Grčka u klin, EU u ploču | Foto: Profimedia

Grčke banke mogle bi, za naredna dva dana, da ostanu bez novca, ako se kreditori ne dogovore o novom paketu pomoći, saopštila su u utorak dva neimenovana izvora iz finansijskog sektora Grčke.

Prvi izbor blizak bankovnom sistemu, rekao je da očekuje da neki bankomati počnu da ostaju bez novca do srede, dok je drugi, bankar iz Grčke ocenio da je moguće da je u sistemu ostalo novca za još dva dana.

- Keš će sutra biti ozbiljan problem na bankomatima. Limit od 50 evra dnevno jeste produžio njihov vek, ali će zapravo stvari mnogo gore stajati sutra - rekao je prvi izvor.

Prema mišljenju neimenovanog bankara iz Grčke, keš u bankomatima će biti potrošen, ako premijer Aleksis Cipras za dva ili tri dana ne postigne dogovor, prenosi Rojters.

Nemačka štampa danas piše da bi Grčka navodno trebalo da dobije devet milijardi evra, a da zauzvrat treba da predloži i sprovede reforme.

Kancelarka Angela Merkel je Grcima poručila da  plan reformi moraju da dostave do četvrtka.

Grčka bi trebalo da dobije paket pomoći navodno za tri naredne godine, a novac bi im bio isplaćen iz kriznog fonda za spas evra.

Osim toga razmišlja se i o tome da Evropska centralna banka da nove kredite Grcima kako bi prevladali krizu. Pitanje je još da li će članice Europske unije hteti da glasaju za ovakve predloge.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je scenarijo za izlazak Grčke iz evrozone spreman, uz napomenu da je on apsolutno protiv toga, ali da Evropa neće imati izbora ako Grčka ne bude predložila i provela nužne reforme.

Čelnici evrozone na hitnom sastanku koji je održan juče u Briselu dogovorili su se da će Grčkoj dati konačni rok do nedelje da iznese konkretne predloge za rešavanje krize.

Na tom sastanku u nedelju, pre kog bi ministri finansija evrozone trebalo da raspravljaju o predlozima Ciprasove vlade, učestvovaće predstavnici svih 28 članica EU.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP