Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RASTE NEIZVESNOST

U Grčkoj zatvorena biračka mesta, "NE" u vođstvu?!

Autor: Agencije | 05.07.2015 - 18:19:00h | Komentara: 1

Biračka mesta na referendumu o međunarodnoj pomoći zatvorena su u 18 sati po našem vremenu, a prema rezultatima nakon 10 odsto prebrojanih listića 59 odsto građana je zaokružilo NE!

Aleksis Cipras glasa na današnjem referendumu

Premijer Aleksis Cipras glasa na današnjem referendumu | Foto: Tanjug/ AP

Kako prenosi agencija AP, čak tri izlazne anketa ukazuju da je većina građana odbila ponuđeni predlog međunarodnih kreditora o rešenju krize. Ukoliko je zaista većina Grka koji su izašli na referendum zaokružila NE to bi moglo da dovede do izlaska Grčke iz evrozone pa čak i Evropske unije.

Oland i Merkleova

sutra u Parizu o Grčkoj
Predsednik Francuske i kancelarka Nemačke, Fransoa Oland i Angela Merkel, sastaće se sutra u Jelisejskoj palati u Parizu kako bi razgovarali o Grčkoj.
U Grčkoj je danas održan referendum na kojem se oko 10 miliona građana izjašnjavalo o predlogu međunarodnih poverilaca.

Da bi referendum bio validan, odziv mora bi veći od 40 odsto. Prema nezvaničnim informacijama izlaznos na referendumu je bila oko 65 odsto.
U Grčkoj je prisutna vidljiva nervoza zbog referenduma, što se, kako prenosi Tanjugov izveštač, vidi i po tome što mnogi građani koji ne žele ni da izađu referendum.
To je bilo uočljivo i po tome što je ekipa Tanjuga doživela i manji incident ispred jednog birališta, gde je jedan glasač, zamoljen za izjavu, rukom udario u kameru.

On je posle rekao da je mislio da se radi o nekoj grčkoj medijskoj kući, i dodao da su glasači izloženi velikom pritisku. Kada je, međutim, čuo da se radi o srpskoj novinskoj agenciji, izvinio se za svoje ponašanje.

Izjašnjavanje građana počelo je u 7 sati. Birališta će biti otvorena do 19 sati po lokalnom vremenu (18 sati po srednjoevropskom), a prvi preliminarni rezultati se očekuju oko 20 sati po našem vremenu.

Grčki i inostrani bankari će već večeras analizirati ishod referenduma u Grčkoj o ponudi sporazuma koju su joj podneli njeni kreditori, da bi utvrdili svoje naredne poteze, objavio je danas popodne na svom sajtu konzervativni atinski list "Katimerini".

List saznaje da će se ministar finansija Grčke, Janis Varufakis večeras sastati s rukovodstvima centralne Banke Grčke i pet domaćih banaka da bi razgovarali o problemu likvidnosti i o ponovnom otvaranju banaka za klijente, što je Vlada obećala za posle današnjeg referenduma.
Na referendumu pravo glasa ovaj put neće moći da ostvare pripadnici dijaspore u inostranstvu, već za glasanje moraju da dođu u domovinu, a po prvi put glasaju i lica od 18 godina.
Građanima je olakšano izlaženje na birališta i činjenicom da se od 29. juna do sutra ne plaća gradski prevoz u Atini, kao i putarina na glavnim autoputevima, dok je železnica putnicima izašla u susret jeftinijim kartama.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF na sastanku Evrogrupe 25. juna 2015. i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog?

Glasački listić na referendumu u Grčkoj

Glasački listić na referendumu u Grčkoj | Foto: Profimedia.rs

 

Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

 - Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke -  rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Grci danas izašli na birališta

Grci danas izašli na birališta | Foto: Profimedia.rs

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, inicirao je premijer Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Vlada je ranije pozvala Grke da glasaju "ne", jer smatra da bi odbijanje ponuđenog sporazuma moglo da ojača poziciju Atine za pregovaračkim stolom i osigura postizanje "boljeg sporazuma".

Upisano je 9.855.029 birača koji se izjašnjavaju na 19.159 biračkih mesta

širom Grčke, a kao i do sada Grci iz dijaspore moraju da se vrate u zemlju ukoliko žele da glasaju.

U kampanji su Ciprasova radikalna levičarska partija Siriza i Nezavisni Grci agitovali protiv sporazuma sa kreditorima, podržani desničarskom Zlatnom zorom, dok opoziciona Nova demokratija, Pasok i Reka (To Potami) pozivaju da se glasa "da".

Aleksis Cipras

Cipras pozvao Grke da zaokruže "ne" | Foto: Profimedia

Ministar finansija Janis Varufakis najavio je da će se povući ukoliko na referendumu bude više glasova za sporazum. On, međutim, kaže da očekuje sporazum sa međunarodnim kreditorima u ponedeljak, bez obzira na ishod referenduma.

- Očekujem da ćemo imati sporazum u ponedeljak. I on neće zavisiti od toga da li većina glasa ''da'' ili ''ne'' na referendumu, rekao je Varufakis za "Frankfurter alemajne sontagscajtung".

Pogledajte Varufakisov izlazak na današnji referendum:

Referendum daje Grcima šansu da donesu odluku o ultimativnom zahtevu za sprovođenje strogih mera štednje koji su nam dostavile druge države iz 19-člane evrozone, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis.

 - Veliki neuspeh u evrozoni rezultirao je zahtevima za dodatnim merama štednje o kojima sami Grci treba da izraze stav", rekao je Varufakis, i dodao da današnji referendum "pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu koegzistirati", prenosi američka agencija AP.

Varufakis na referendum došao sa ocem

Varufakis na referendum došao sa ocem | Foto: Tanjug/ AP

 
Varufakis je izjavu dao posle glasanja na koje je došao sa 90-godišnjim ocem Jorgosom, u južnom predgrađu Atine.

Referendum protiče u mirnoj atmosferi

Referendum protiče u mirnoj atmosferi | Foto: Profimedia.rs

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, ukupan iznos duga Grčke na dan 1. april ove godine, iznosio je 312,7 milijardi evra.

Znatan njegov deo - 184 milijarde, otpada na Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) - 131 milijardu, kao i na vlade zemalja evrozone, uključujući Nemačku, Francusku, Estoniju, Slovačku.

Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci ECB i 21 milijardu MMF.

Uoči referenduma, objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos, po kojima bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi. Približno 12 odsto građana bilo je neopredeljeno.

U Grčkoj su 24 sata pre održavanja referenduma zabranjena sva okupljanja i objavljivanja anketa, a da bi se ljudi ohrabrili da glasaju biće uvedeni popusti na autobuske, vozne i avio-karte na domaćim linijama.

Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974, kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte "crnih pukovnika".

Atinjani zadovoljni

Žitelji Atine uglavnom podržavaju odluku vlade o održavanju referenduma.
 - Ne verujem da je ovaj referendum od posebnog značaja. On samo predstavlja za Grke uobičajenu promenu demokratije - kazala je posle glasanja jedna Atinjanka u izjavi Tanjugovom specijalnom izveštaču.


Ona je istakla da ovaj referendum ne treba smatrati kao glasanje "protiv" i "za" Evropu.


 - Mi Grci volimo EU i Evropljane. Želimo ujedinjenu Evropu i evro kao zajedničku valutu. Ovaj referendum nema nikakve veze sa tim. Mi smo deo Evrope i ne možemo zamisliti da budemo izvan nje - istakla je ona, ukazujući da postoje pokušaji da se to pogrešno tumači.


Jedan pristalica Ciprasove "Sirize", koji je u ranim jutarnjim satima na glasanje, ocenio je da velika većina građana Grčke podržava odbijanje predloga međunarodnih poverilaca.


On je izrazio uverenje da će na referendmu 70 odsto glasati sa "Oxi" (ne), a 30 procenata sa "Nai" (da).


Jedna grupa mladih Atinjana izražava zadovoljstvo što se održava referendum o ovako važnom pitanju.


Oni ističu da je posebno za mlade važno da su pozvani da odluče o primeni nekih mera u zemlji.

Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 06.07.2015 10:37h

    Ma daaa, oni su poznati po tome sto ne cine zlocine i sto se izvinjavaju kada se, eto tako nesto slucajno dogodi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP