Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KOMŠILUK

U Hrvatskoj istopolnim parovima omogućeno "životno partnerstvo"

Autor: Blic | 24.06.2014 - 17:55:00h | Komentara: 0

Vlada Hrvatske uputila je danas u saborsku proceduru konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu koji istopolnim parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i većinu drugih prava, ali ne i usvajanje dece.

Premijer Zoran Milanović rekao je na sednici vlade da se Hrvatska tim predlogom zakona usklađuje s rešenjima iz uglavnom zapadnih država.

Gej brak

Novi zakon omogućava životno partnerstvo istopolnim parovima | Foto: AP

 "Verujemo da zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vređa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje", istakao je premijer.
Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola pokušaj demokratskog kompromisa između vrednosnih stavova i svetonazora, i odraz društvenog konteksta kojim se reguliše položaj istopolnih zajednica u skladu sa standardima EU.
On je podsetio da predlog zakona uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.
Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.
"Radi se o zakonu koji će manjini doneti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije", dodao je Bauk.
Udruženje Zagreb Pride pozdravilo je danas odluku vlade i ocenilo da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak napred.
Oni su u saopštenju, međutim, ukazali da predloženi zakon i dalje potvrđuje diskriminaciju i podelu građana i građanki na institucije za "heteroseksualne porodice" (bračna i vanbračna zajednica) i "neheteroseksualne porodice" (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP