Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OPASNO!

U Hrvatskoj zaplenjen pun kontejner srpskih raketa!

Autor: Večernje novosti/B92 | 13.09.2013 - 11:21:00h | Komentara: 0

U Carinarnici Rijeka ”Novostima” je potvrđeno da je pre nekoliko dana zaplenjeno nekoliko kontejnera punog sofisticiranog oružja, koji su pristigli iz Srbije.

Fotografija Slobodana tešića sa Interpola

Fotografija Slobodana tešića sa Interpola

U kontejnerima su bile rakete, bez bojevih glava, rastavljene u delove. U istragu se uključilo i Ministarstvo odbrane, a navodno su informacije o švercu oružja u Carinarnicu Rijeka pristigle iz srpskih i hrvatskih obaveštajnih izvora.
Zvaničnih informacija nema, a postoje nagoveštaji da je oružje iz kragujevačke ”Crvene zastave” trebalo da ide preko Rijeke za Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a neki tvrde da je bilo namenjeno za Sudan. U deklaraciji je pisalo da su u kontejnerima cevi, a nađeni su raketni sistemi ruske proizvodnje S-8. Sve je zaplenjeno i čuva se u vojnim skladištima, dok istraga ne pokaže o čemu se radi.
Hrvatski mediji kalkulišu da sed radi o četiri do deset kontejnera, koji su bili puni sofisticiranog oružja, ali da su nedostajale bojeve glave.
U kontejnerima su pronađene i protivavionske rakete vazduh-vazduh, rakete za višecevne raketne bacače kalibra 122 milimetara. Oružje i vojna oprema su do Rijeke došli početkom ove sedmice i odmah su carinici izvršili pregled i zaplenili robu.
Carinarnica Rijeka ne otkriva ko stoji iza pošiljke iz Srbije, a hrvatski mediji ovo oružje dovode u vezu sa Slobodanom Tešićem, jednim od najvećih trgovaca oružjem u regionu. Tešić, koji je rodom iz BiH, navodno ima razgranati biznis sa švercom oružja, a tvrdi se da je i ranije prodavao oružje Sudanu. Povezuju ga i sa drugim trgovcima oružja u svetu, na primer, sa Viktorom Butom, a nalazi se i na crnoj listi Ujedinjenih nacija. Poslovao je već i ranije preko Hrvatske, gde je često i boravio.

Tešić: Nemam veze sa tim oružjem

Slobodan Tešić, kojeg hrvatski mediji pominju kao vlasnika zaplenjenog sofisticiranog oružja u riječkoj luci, za B92 negira bilo kakvu vezu s tom pošiljkom.

"Ja u poslednjih pet, sedam godina nisam ništa tovario ni kroz jednu hrvatsku luku. Znači, ja blage veze nemam ni sa kakvim tovarom, ni raketama, ni kontejnerima. To apsolutno ne postoji. I za mene i za sve te kompanije koje se tu pominju. To je jedna notorna laž", kaže Tešić.

Na komentar novinara B92 da se njegovo ime ipak pominjalo i ranije, kada se govorilo o izvozu oružja, Tešić izričito kaže da o tim operacijama ne treba sada pričati.

"Možemo sada pričati o ovm slučaju i da samo državni organi Republike Srbije i Hrvatske mogu da ustanove u naredna dva sata čija je to roba. Kontejneri nisu mogli da padnu s neba. Oni su tu doveženi. Naravno, zna se kako. Sva prateća papirologija postoji, pa nek onda utvrde ko iza toga stoji, da li je šverc i kuda to ide. Ako to Hrvatska misli, to da pere, ili neki novinari da peru Hrvatsku zato što isporučuje tamo gde ne treba u sadašnja vremena, e žao mi je...", kaže on.

Na pitanje da se radi, kako pišu mediji u Hrvatskoj, o robi koja ima jasnu carinsku deklaraciju, odnosno da se radi o raketama zemlja-zemlja, kao i o raketama koje se koriste za avione i koje se povezuju upravo s njegovim imenom i prezimenom i kompanijama u njegovom vlasništvu, Tešić kaže: "Super, ali ja vam kažem da tu ne postoji ništa, ako državni organi mogu da provere za dva sata, imaju zakonske norme".

Vlasnik kompanije "Teneks" još kaže i da se njegovo ime pominje iz razloga što "kruže razne grupe, besposličari". On podseća da su svi navodi protiv njega odbačeni i da o tome postoje sudski dokumenti, zbog nedostatka dokaza.

"Ova pošiljka, ponavljam, nema nikave veze sa mnom i ja molim vlast i Srbiji i Hrvatskoj da se to prenese i da se ispita sve do kraja. A to može biti kratak rok kada država uzme u svoje ruke. Bitno je da se otkrije čija je to pošiljka i gde ide jer nije to kisela voda, to su rakete... Nek istraže kako je ta roba došla do luke Bar, čiji su organi dali izlazne dozvole... Sve to da se istraži, nije se ta roba mogla ukrasti u magacinu", zaključio je Tešić.

Hrvati zaplenili srpske rakete namenjene Arapima?

Hrvatski mediji objavili su vest da su riječki carinici zaplenili više kontejnera sofisticiranog naoružanja - avionskih raketa i raketa zemlja-zemlja, uz objašnjenje da je to oružje stiglo iz Srbije. Radi se o projektilima S-8, navođenim raketama ruske proizvodnje. Tim oružjem, dodaje se, raspolažu mnoge vojske u svetu, a kompatibilno je sa sovjetskim tipovima aviona

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP