Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREGOVORI

U Kairu počeli odvojeni razgovori sa Hamasom i Izraelom

Autor: Tanjug | 26.11.2012 - 21:02:00h | Komentara: 0

Egipatski posrednici počeli su danas odvojene razgovore sa predstavnicima Hamasa i Izraela o detaljima sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošle sedmice kojim su okončane osmodnevne borbe u pojasu Gaze, javio je Rojters. Neimenovani egipatski funkcioner rekao je da će se razgovarati o zahtevima Palestinaca da se otvori više prelaza sa izraelske strane u Gazu, i to bi bio potez koji bi pomogao okončanju šestogodišnje blokade palestinske enklave kojom upravlja Hamas, navodi britanska agencija.

Prekid vatre uz posredstvo Egipta, stupio je na snagu u sredu prošle sedmice, i njime su okončana neprijateljstva u kojima je poginulo 167 Palestinaca i šest Izraelaca.
U tekstu o prekidu vatre dogovoreno je da će u roku od 24 sata biti razmatrana pitanja kao što su prilaz granici, sloboda kretanja za stanovnike Gaze i transport dobara.

Pojas Gaze

Pojas Gaze | Foto: AP

 Izrael je zaveo restrikcije za pojas Gaze 2006. godine, nakon što je na izborima pobedio Hamas koji odbija da prizna pravo Izraela na postojanje. Blokada prema pojasu Gaze uvedena je kada su Hamasovci silom preuzeli vlast u pojasu Gaze pobedivši sekularni Fatah, sredinom 2007. godine. 

Neka od ograničenja uvoza i izvoza za Palestince su smanjena, ali Izrael i dalje sprečava ulazak na palestinsku teritoriju mnogih dobara, medju kojima su i ona za građevinarstvo, navodeći da bi ona mogla biti korišćena za proizvodnju oružja, navodi Rojters.
Jedan od vođa Hamasa, Mahmud al-Zahar rekao je u subotu novinarima da njegov pokret želi da vidi otvaranje sva četiri granična prelaza sa Izraelom za prevoz dobara, koja su korišćena pre 2006. godine.

Ubijena deca u Gazi

Ubijena deca u Gazi

 Za sada, samo jedan od tih prelaza je u funkciji, a drugi je putnički terminal kojim je malom broju Palestinaca i stranaca dozvoljeno da idu preko njega. 

Neimenovani egipatski funkcioner je rekao da će Kairo tražiti od obe strane da se drže svojih obećanja u vezi sa sporazumom o prekidu vatre.
Prekid vatre proglašen je u sredu i od tada je jedan Palestinac ubijen, a dvadesetak ih je ranjeno u pograničnom području.
Egipat je, strahujući da se neće ispoštovati prekid vatre, zatražio od Hamasa da rasporedi svoju policiju duž granice i tako drži stanovnike Gaze podalje od nje i spreči dalje nasilje.
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je za jedan austrijski list, koji će njegovu izjavu objaviti u sutrašnjem izdanju, da je sada "najvažnija stvar da se osigura da rakete i oružje ne mogu biti isporučavane Hamasu", kao i da se obezbedi "slobodan pristup i sloboda kretanja unutar Gaze".
Ban takođe smatra da kriza u Gazi takodje pokazuje da "status kvo nije opcija" i pozvao je na obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora prekinutih od 2010. godine, mada Hamas nema ulogu u tim pregovorima jer odbija priznavanje Izraela, podsetio je Rojters.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP