Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JEDAN ISLAMISTA MANJE

U napadu SAD ubijen Moktar Belmoktar!

Autor: Agencije | 15.06.2015 - 08:44:00h | Komentara: 0

Uticajni islamista Moktar Belmoktar, koji je naredio napad na alžirsko postrojenje za proizvodnju gasa pre dve godine, ubijen je u američkom vazdušnom udaru u Libiji, izjavili su zvaničnici.

Vođa islamista  Moktar Belmoktar

Vođa islamista u Libiji: Moktar Belmoktar FOTO: Printscreen

Belmoktar, veteran Al Kaide, i ostali borci ubijeni su u udaru u istočnom gradu Aždabiji, objavile su libijske vlasti. Belmoktar je ubijen u vazdušnom napadu američkih snaga u Libiji.
SAD su potvrdile da je Belmoktar bio meta, ali ne i da je poginuo, preneo je Bi-Bi-Si.

 - Nastavljamo da procenjujemo rezultate vazdušnog napada - rekao je porparol Pentagona Stiv Voren, portparol Pentagona.

Belmoktar, inače poznat po nadimcima "Neuhvatljivi", "Jednooki" ili "Gospodin Malboro", bio je dva puta osuđivan na smrt u Alžiru, a bar jednom je javljeno da je ubijen u Maliju, pre nego što je sinoć ubijen u vazdušnom napadu SAD, koje su raspisale nagradu od 5 miliona dolara za njegovu glavu.

Libijske vlasti objavile su na svojoj Fejsbuk strani da su "američki avioni izveli operaciju u kojoj su ubijeni Moktar Belmoktar i grupa Libijaca, pripadnika terorističke grupe na istoku Libije", i dodali da je napad izveden "posle dogovora s libijskom vladom".

Napad je izveden u noći između subote i nedelje kod Adždabije, 160 kilometara zapadno od Bengazija, gde je Bekmoktar održavao sastanak s drugim šefovima ekstremističkih grupa, među kojima i članovima Ansar Asharije, prema UN, terorističke organizacije.

Islamistički izvori navode da Belmoktar nije stradao u tom napadu, već da je ubijeno četvoro pripadnika libijske ekstremističke grupe odgovornih za napad na američki konzulat u Bengaziju 2012. u kojem je ubijen ambasador Kris Evans i još troje Amerikanaca.

Prema drugim islamističkim izvorima, sedam džihadista je ubijeno u tom napadu. Oni su na društvenim mrežama objavili i fotografije i imena poginulih, ali nisu naveli da je ubijen i Belmoktar.

U prošlosti je nekoliko puta netačno objavljeno da je Belmoktar ubijen.
Ovaj militant rođen je u Alžiru i nekada je bio uticajan član Al Kaide islamskog Magreba, ali je kasnije formirao svoju miliciju.
On je 2013. godine organizovao napad na fabriku gasa u Alžiru, kada su islamisti držali oko 800 ljudi kao taoce, a 40 ubili. Žrtve su uglavnom bili stranci, a među njima je bilo šest Britanaca i tri Amerikanca.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP