Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NALIK JE DELFINU

U Škotskoj pronađen praistorijski vodeni reptil!

Autor: Agencije | 12.01.2015 - 11:29:00h | Komentara: 0

Škotska ima svog praistorijskog pomorskog reptila ali nije reč o Nesi, mitskom cudovištu iz Loh Nesa.

... Škoti čudovištem  iz Loh Nesa

Nesi | Foto: AP

Naučnici su saopštili da su istražili fosilne ostatke pomorskog reptila nalik delfinu na škotskom ostrvu Skaj. Životinja je živela pre 170 miliona godina i bila je duga 4,3 metra, piše Rojters.

Stvorenje nazvano "Dearcmhara shawcroši" pripada grupi ihtiosaurusa koji su bili dominantni vodeni reptili u vreme kada su dinosaurusi vladali svetom. Ihtiosaurusi su živeli 150 miliona godina pre nego što su nestali pre oko 95 miliona godina.

Reptil je živeo u toplim, plitkim morima tokom Jure, hraneći se ribom. Ostaci su nepotpuni ali oblik kostiju na prednjim perajima pokazuje da je, iako srednje veličine, bio izuzetno jak i brz plivač, kažu naučnici.

"Iz Škotske je i to je prvi, isključivo škotski vodeni reptil koji je otkriven i proučen", naveo je paleontolog Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu u studiji objavljenoj u listu "Scottish Journal of Geology".

"Mnogi drugi fosili pomorskih reptila pronadjeni su u Škotskoj, ali je većina nestala u privatnim kolekcijama ili je prodata. Ovaj uzorak konačno razbija taj ciklus: pronašao ga je privatni kolekcionar koji je uradio sjajnu stvar - poklonio ga je muzeju i saradjivao sa naučnicima".

Amaterski lovac na fosile Brajan Šovkros pronašao je fosile na plaži na ostrvu Skaj 1959. i poklonio ih 1990ih glazgovskom Muzeju lova.

Stvorenje je dobilo ime "dearcmhara" (izgovara se džark vara) po galskom izrazu za "vodenog guštera" i Šokvrosu kome su naučnici želei da odaju priznanje.

Otkriće reptila baca novo svetlo na period Jure koji se smatra crnom rupom kada je reč o fosilima pomorskih reptila i Škotska je jedna od retkih zemalja koja ima fosile iz tog perioda.

Drugi fosili ukazuju na to da je "vodeni gušter" živeo sa drugim vodenim reptilima poput plesiosaurusa a čuvena, neuhvatljiva Nesi, mitsko čudovište iz jezera Nes, najčešće se opisuje kao plesiosaur, sa dugim vratom i perajima poput vesla.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP