Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

I TO SE DESILO!

U Zagrebu sklopljen prvi gej brak! Ministar Bauk mladoženjama poklonio kravate!

Autor: Index.hr | 05.09.2014 - 22:42:00h | Komentara: 2

Iz Zagreb Pride-a samo su kratko na svojoj Fejsbuk stranici objavili kako je večeras u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo. "Srećno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pride-a!", poručili su.

gej brak mladoženje

Foto: Profimedia

Više detalja o prvom gej braku u Hrvatskoj za sada nema. Radilo se o maloj ceremoniji samo za porodicu, ali kako saznaju hrvatski mediji venčanju je prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk, koji im je poklonio - dve kravate.
"Tačno je. U ime Republike Hrvatske sam im poklonio dve kravate. Simboličan je to poklon prvom paru koji je sklopio životno partnerstvo", kazao je za Index ministar i otkrio kako su do sada primili 17 zahteva iz različitih delova Hrvatske, a najviše iz Zagreba. "Ovo je veliki korak napred", dodao je Bauk.
Podsetimo, Sabor je 15. jula usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definisan kao zajednica porodičnog života dve osobe istog spola.
Kako do sklapanja životnog partnerstva
Par mora doći u zgradu svoje opštine zajedno s potrebnim ispravama. Ukoliko se radi o osobama rođenim u Hrvatskoj i upisane su u knjige rođenih tada ne treba izvod iz matične knjige rođenih već to utvrđuje matičar po službenoj dužnosti.
Potrebno je doneti dokaz o državljanstvu, i platiti taksu od 39 evra. Rok za sklapanje životnog partnerstva od dana prijave je 30 do 45 dana, ali u posebnim situacijama matičar može da odredi i kraći rok. Takođe, mesto sklapanja životnog partnerstva može biti bilo koja dvorana za venčavanje ali i prikladni prostor izvan službene prostorije.
Strani državljani koji žele da sklope životno partnerstvo u Hrvatskoj moraju da dokažu da su slobodnog bračnog stanja i da prilože dokaz o državljanstvu.
Poslednji komentari
  • asid Vreme: 06.09.2014 01:09h

    Mlada je Ivo a ko je mladoženja!

  • maja Vreme: 07.09.2014 17:36h

    Koje su nacionalnosti?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP