Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TEKSAS

Ubijena dvojica napadača na izložbi o proroku Muhamedu

Autor: Tanjug | 04.05.2015 - 08:40:00h | Komentara: 0

Američka policija ubila je sinoć dvojicu naoružanih napadača koji su otvorili vatru na izložbi karikatura proroka Muhameda u Gerlandu u blizini teksaške prenostonice Dalas, saopštio je gradonalčenik Gerlanda.

"Prvoosumnjičeni je odmah ubijen. Drugi osumnjičeni je upucan i ranjen i posegnuo je za svojim rancem. Naravno, policajac ne znajući šta je u rancu, ponovo je zapucao u njega. On je ubijen", potvrdio je gradonačelnik Gerlanda Daglas Atas za američku televizijsku mrežu CNN.
Većina gostiju na izložbi bili su u galeriji tokom trajanja policijske akcije i nisu bili svesni šta se događa, dok se policija nije pojavila i naložila im da ostanu u zatvorenom prostoru zbog pucnjave.
Policija je navela da su se dvojica naoružanih muškaraca dovezli su se automobilom do ulaza u galeriju u Gerlandu gde se održavala izložba, platili ulaznicu za "Izložbu Muhameda i takmičenje" koja se bližila kraju i zapucali na pripadnika obezbeđenja.
Policija na licu mesta uz pomoć obezbeđenja, razmenila je vatru sa napadačima i oni su ubijeni, a niko od gostiju nije bio povređen, navela je policija. 
Napadnuti pripadnik obezbeđenja galerije zbrinut je u lokalnoj bolnici i kasnije je otpušten, prenela je agencija Rojters. 
Izložbu je organizovala Pamela Geler predsednica organizacije Američke inicijative za slobodnu odbranu.
Njena organizacija je sponzorisala anti-islamsku reklamnu kampanju širom SAD-a, a ova izložba je prema njenim recima bio događaj za promociju slobode izražavanja uz nagradu od 10.000 dolara za najbolje umetničko delo ili karikature proroka Muhameda.
Geler, koji je poznata po svom stavu o islamu, izjavila je za americke medije da je izabrala Gerland za izložbu, jer je to bilo mesto gde su američki muslimanski lideri održali konferenciju o borbi protiv islamofobije posle napada na redakciju francuskog magazina Šarli ebdo.
Događaju je prisustvovao i holandski desničarski politicar Gert Vilders koji je u pisanoj izjavi francuskoj novinskoj agenciji Frans pres istakao da je "šokiran" onim što se dogodilo i dodao da je to "napad na slobodu".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP