Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DOLIJAO BIVŠI ČELNIK HRVATSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE

Uhapšen Josip Perković, sledi izručenje?

Autor: Dnevnik.hr | 01.01.2014 - 11:55:00h | Komentara: 0

Bivši čelnik hrvatske obaveštajne službe Josip Perković, oko gog su se zategli odnosi Hrvatske i Brisela, uhapšen je jutros.

pokrivalice

Perković je uhapšen oko 10 sati jutros, potvrdio je za hrvatski portal Index.hr njegov advokat Anto Nobilo.
Perković je priveden nakon što su stupile na snagu zakonske izmene na osnovu kojih se evropski nalog za hapšenje primenjuje i na krivična dela počinjena pre septembra 2002. Njemu je nalog za hapšenje uručen već u prvim satima Nove godine, piše Dnevnik.hr.
Index.hr piše da je jutros uhapšen u svojoj kući i Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Jugoslavije, koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslovenskoj tajnoj službi.
Bivšeg čelnika jugoslovenske, a potom i hrvatske obaveštajne službe, Perkovića, nemačko pravosuđe tereti da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.
Prema propisanoj proceduri, nakon privođenja, policija će Perkovića odvesti županijskom državnom tužiocu, koji će ga ispitati i upitati pristaje li na izručenje nemačkom pravosuđu. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću, ali sudeći prema ranijim Nobilovim izjavama rasplet je teško očekivati.
Izglednije je da Perković neće dobrovoljno pristati na predaju i da će županijski državni tužilac, najkasnije 48 sati nakon razgovora s njim, zahtev za izručenjem proslediti Županijskom sudu u Zagrebu.
Vanraspravno veće Županijskog suda nakon toga ima osam dana da odluči o izručenju, a na sudsku odluku Perković, ili državni tužilac, mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP