Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

FRANCUSKA

Uhapšeni mladići priznali pripadnost Islamskoj državi

Autor: Tanjug | 17.07.2015 - 13:17:00h | Komentara: 0

Mladi Francuzi, njih trojica, koji su uhapšeni u ponedeljak zbog sumnje da su pripremali teroristički napad, priznali su da pripadaju terorističkoj grupi "Islamska država", koja kontroliše delove Sirije i Iraka, javili su danas francuski mediji.

ISIS

ISIS | Foto: Profimedia

U policijskoj raciji u ponedeljak kod jedne vojne baze na jugu Francuske, uhapšena su četvorica mladića - među kojima i bivši mornarički vezista, a najmladji, 16-godišnjak, ubrzo je pušten, navodi Frans pres.

Veruje se da su oni imali plan da ubiju jednog načelnika u bazi odsecanjem glave, što bi snimili na video i objavili radi zastrašivanja javnosti.

"Izjavili su da su deo IS", rekao je izvor blizak istrazi a prenosi AFP.

Pariski tužilac Fransoa Molen (Molins) izjavio je da je jedan od osumnjičenih, 17-godišnjak, dobio instrukcije od jednog ekstremiste IS u Siriji da "udari" po Francuskoj, nakon što je postalo jasno da neće moći da napusti tu zemlju i priključi se "džihadu" u Siriji jer je pod nadzorom.

Prema bezbednosnim izvorima, sva trojica su planirala da putu u oblasti Sirije koje kontrolišu džihadisti, ali je majka tog 17-godišnjaka bila zabrinuta zbog njegovog radikalizma i kontaktirala je vlasti.

Ispitivali su ga istražioci za borbu protiv terorizma, tako da je bio svestan da ga prate.

Očekuje se da će se njih trojica pojaviti pred sudijom zbog mogućeg podizanja optužnice.

AFP navodi da, iako su zaverenici planirali napad oko prve godišnjice napada na satirični časopis "Šarli ebdo" (Charlie Hebdo), nijedan nije rekao da je namerno izabran upravo taj datum.

Francuske vlasti saopštile su protekle sedmice da su uhapsile osobe osumnjičene da su pripremali napad u januaru 2016. godine, podseća Rojters.

U sredu je predsednik Fransoa Oland saopštio da su francuske vlasti sprečile teroristički napad u toj zemlji, a prema izvoru bliskom bezbednosnim službama, četvoro ljudi je uhapšeno u vezi sa tim slučajem.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da su uhapšeni planirali napad na vojna postrojenja u Francuskoj, a njihov vođa bio je u kontaktu sa francuskim džihadistima koji su trenutno u zatvoru.

Kaznev je rekao i da uhapšeni imaju izmedju 16 i 23 godine, preneo je Frans pres.

U Francuskoj je i dalje visok stepen pripravnosti posle napada džihadista, u kojem je u januaru, u Parizu i okolini, ubijeno 17 ljudi, kao i posle incidenta u junu kada je islamista odsekao glavu svom šefu i pokušao da digne u vazduh američko industrijsko postrojenje u predgradju Liona.

"Suočavamo se sa do sada nevidjenom pretnjom terorizma - i spolja i iznutra", rekao je u četvrtak francuski premijer Manuel Vals.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP