Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BITKA ZA DEBALJCEVO

Ukrajina izgubila 179 vojnika

Autor: Tanjug | 21.02.2015 - 15:07:00h | Komentara: 0

Ukarajina je izgubila 179 vojnika tokom jednomesečne bitke sa proruskim aktivistima oko ključnog grada na istoku zemlje Debaljceva, naveo je danas Jurij Birjukov, savetnik predsednika Ukrajine Petra Porošenka na svojoj Fejsbuk stranici.

Debaljcevo Ukrajina Novorosija | Foto: Profimedia

Debaljcevo Ukrajina Novorosija | Foto: Profimedia

Kijev je ranije zvanično saopštio da je u sukobima za Debaljcevo izgubio 13 vojnika, preneo je AFP.

Francuska novinska agencija navodi da ukoliko podatak koji je izneo savetnik ukrajinskog predsednika bude potvrđen, to će predstavljati najveći gubitak koji je pretrpela ukrsajinska strana tokom 10-mesesečng sukoba sa proruskim aktiivstima na istoku Ukrajine.

Proruske snage su u četrvrtak saopštile da je borba u Debaljcevu praktično okončana i da je grad u celini pod njihovom kontrolom.

Ministarstvo odbrane samoproglašene DNR saopštilo je danas da je u oblasti tog grada trenutno približno 500 pripadnika ukrajinskih snaga, koje u manjim grupama pokušavaju da se probiju iz okruženja.

Sukobi nastavljeni, pljušte međusobne optužbe

Ukrajinska vojska i proruske snage optužuju se danas međusobno za nastavak napada, nedelju dana nakon što je nastupio prekid vatre po planu koji je usvojila Kontakt-grupa u Minsku, javio je AP.


Američka novinska agencija prenosi izjavu ukrajinskog vojnog portparola Andreja Lisenka da je jedan vojnik poginuo, a 40 ranjeno tokom protekla 24 sata.


Lisenko nije navodio koliko je ukupno bilo napada, ali je istakao da je izvedeno deset minobacačkih napada na selo Širokino, kod strateškog lučkog grada Marijupolja na istoku Donjecke oblasti na obali Azovskog mora.


AP navodi da postoji bojazan da je cilj ustanika osvajanje tog grada, što bi pomoglo uspostavljanju kopnenog koridora između ruskog kopna i poluostrva Krim, prisajedinjenog Rusiji.


Proruske snage tvrde da je ukrajinska vojska tokom protekle noći izvela 15 artiljerijskih napada, uključujući granatiranje najvećeg grada koji kontrolišu - Donjecka, navodi AP.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP