Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVE VEĆI JAZ IZMEĐU ZAPADNOG I ISTOČNOG DELA ZEMLJE

Ukrajina klizi u građanski rat

Autor: Ekipa Alo! | 09.04.2014 - 07:03:00h | Komentara: 0

Ponovo vri u Ukrajini! Nakon što su istočni regioni Donjeck i Harkov proglasili nezavisnost od Ukrajine sa željom da se poput Krima pripoje Rusiji, iz Kijeva su poslati specijalci da od proruskih demonstranata preuzmu kontrolu nad državnim zgradama.

Specijalci iz Kijeva su  preuzeli kontrolu nad  zgradom lokalne  vlade u Harkovu

Specijalci iz Kijeva su preuzeli kontrolu nad zgradom lokalne vlade u Harkovu | Foto: Profimedia

U Donjecku, Lugansku i Harkovsku oblast stigle su specijalne jedinice policije iz drugih gradova Ukrajine i situacija je na korak do eskalacije nasilja. Samo u Harkovu, specijalci su uhapsili 70 pripadnika proruskih snaga koji su zauzeli zgradu lokalne administrativne uprave. Uhapšeni su osumnjičeni za separatizam i terorizam.


„Pokrenuta je antiteroristička operacija. Centar grada je blokiran, zajedno sa stanicama metroa. Ne brinite. Kad budemo završili, otvorićemo ih ponovo“, naveo je Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, na svom Fejsbuk profilu.
Oglasila se i zvanična Moskva, koje je pozvala ukrajinske vlasti da prestanu s pripremama za vojnu intervenciju u proruskim područjima na istoku, upozorivši da može doći do građanskog rata!

Pesnice umesto  reči!

Pesnice umesto reči! | Foto: Profimedia


„Pozivamo na trenutni prekid svih vojnih priprema koje mogu da pokrenu građanski rat“, saopštila je Moskva.

Rusija tvrdi da se na istoku Ukrajine nalazi 150 američkih plaćenika iz kompanije „Grejstoun“, koji nose uniforme jedinice „Sokol“. Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, rekao je da je Rusija spremna na pregovore o Ukrajini koje predlažu SAD, ali ako učestvuju predstavnici ukrajinskih jugoistočnih regiona u kojima većinu čini rusko stanovništvo.

Do nereda je došlo i u gradu Mikolajevu, na jugu Ukrajine, gde je deset osoba teže povređeno u sukobu proruskih snaga i pristalica novih vlasti u Kijevu.

Tuča u parlamentu!


Poslanici ukrajinskog parlamenta juče su se ponovo potukli, nakon što je lider komunista Petar Simonenka optužio nacionaliste da to što su na početku krize u Ukrajini pribegli ekstremnim taktikama ide na ruku Rusiji. Njega su napala dva poslanika iz ekstremne desničarske partije Svoboda, nakon čega je došlo do opšte tuče.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP