Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAŠNA TRAGEDIJA

UKRAJINA OPTUŽUJE: Rusi dali separatistima rakete kojim je oboren MH17!

Autor: Agencije / Foto: Profimedia | 18.07.2014 - 08:47:00h | Komentara: 2

Jurij Sergejev, ambasador Ukrajine u UN, rekao i da Rusija snosi odgovornost za nesreću, kao i separatisti, koje je nazvao teroristima. Ambasador je rekao da je, na osnovu presretnutih telefonskih razgovora, zaključeno da su separatisti najpre mislili da je reč o vojnom avionu.

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev, rekao je da se malezijski putnički avion ne bi srušio da Rusija nije dostavljala proruskim snagama moderan sistem projektila koji mogu da gadjaju avione.
Sergejev je, u intervjuu za AP, rekao i da Rusija snosi odgovornost za nesreću, kao i separatisti, koje je nazvao teroristima.
Ambasador je rekao da je, na osnovu presretnutih telefonskih razgovora, zaključeno da su separatisti najpre mislili da je reč o vojnom avionu.

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

Pošto su došli na lice mesta i ustanovili da je reč o civilnom avionu, kaže Sergejev, “odgovorili su kao životinje”.
U malezijskom avionu koji se juče srušio u istočnoj Ukrajini, nalazilo se 298 ljudi od kojih niko nije preživeo, a Sergejev tvrdi da je, posmatrano sa zemlje, bilo očigledno da je reč o putničkom avionu.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je sinoć da “postoji očita potreba za potpunom i transparentnom medjunarodnom istragom” o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i člana posade iznad istočne Ukrajine.

Pronađena druga crna kutija i tela 121 poginule osobe

Spasilačke ekipe pronašle su drugu crnu kutiju iz malezijskog aviona koji je oboren na istoku Ukrajine, javio je snimatelj birtanske novinske agencije Rojters, dok je na licu mesta do sada pronađeno 121 telo od 298 putinka i članova posade koji su poginuli.

Proruske snage u Ukrajini pronašle su juče jednu crnu kutiju.


Kako je saopštila ukrajinska pres služba za hitne situacije, do 07.00 časova po lokalnom vremenu pronadjeno je 121 telo poginulih.


Na licu mesta nalazi 95 pripadnika spasilačke službe tragaju za poginulima, preneo je Itar tas s.

Svet šokiran zbog pada malezijskog aviona

Hitnu međunarodnu istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine traže brojni svetski lideri. U avionu se nalazilo ukupno 298 ljudi, od kojih su 154 bili državljani Holandije. Zbog novonastale situacije u Ukrajini zakazana je hitna sednica Saveta bezbednosti. Mnoge svetske avio-kompanije saopštile su da neće leteti preko teritorije Ukrajine.

Avion "Malezija erlajnsa" koji se juče srušio nije pre pada uputio nikakav poziv za pomoć, izjavio je malezijski premijer Nadžib Razak.

Razak je na konferenciji u Kuala Lumpuru, nakon telefonskih razgovora sa liderima Ukrajine i Holandije, kao i američkim predsednikom Barakom Obamom, rekao da će "prevrnuti svaki kamen" kako bi se saznalo šta se desilo sa avionom "boing 777" na liniji između Amsterdama i Kuala Lumpura, prenela je agencija AP.

"Ovo je tragičan dan za Maleziju, a i čitava godina je bila tragična", istakao je Razak, misleći na tragediju sa još jednim avionom "Malezija erlajnsa", koji je 8. marta nestao tokom leta iz Kuala Lumpura prema Pekingu, a njegovi ostaci još nisu pronađeni.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao je da Ujedinjene nacije i njena organizacija za civilno vazduhoplovstvo pažljivo prate sve izveštaje o tome šta se dogodilo.
 

"Istraga mora biti temeljna i transparentna. Izjavljujem najdublje izraze saučešća porodicama poginulih", naveo je Ban Kimun.

Među putnicima u avionu najviše je bilo državljana Holandije - više od 150, zbog čega je u toj zemlji proglašena žalost. Između ostalih, tu su bila 43 Malezijca i 27 Australijanaca.

Premijer Australije Toni Abot, kako prenosi Rojters, rekao je da se čini da proruski aktivisti sa istoka Ukrajine stoje iza obaranja aviona i da bi Moskva trebalo da odgovori na neka pitanja.

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden rekao je da pad aviona nije bila nesreća, već je letelica, kako se čini, raznesena posred neba. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko taj događaj nazvao je terorističkim činom.

Kako javljaju agencije, ukrajinska bezbednosna služba presrela je telefonske razgovore proruskih aktivista u kome oni, navodno, govore o tome da su oborili avion. Autentičnost snimka, međutim, nije potvrđena.

Ovo je raketa kojom je oboren MH17  

BUK raketni sistem

BUK raketni sistem

 Projektil zemlja-vazduh tipa BUK, za koji se veruje da je srušio malezijski avion na letu MH17, oružje je iz vremena Sovjetskog Saveza.

Razvoj ove rakete počeo je 1972. godine, te je njegova posebna namena rušenje aviona, helikoptera i drugih projektila.

Vrlo je popularan u zemljama istočne Europe, uključujći Ukrajinu.

Sposobni su za rušenje aviona veličine Boeinga 777 koji leti na visini od 10.000 metara.

Svedoci nesreće tvrde kako su ostaci aviona i dijelovi tela putnika razbacani u području od 14 kilometara, što bi potvrdilo teoriju da se avion raspao u vazduhu.

Sistem BUK ima veliki automatski uređaj za lansiranje koji uz pomoć radara locira i ruši avione ili projektile koji lete na visini do 15,000 metara.

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

*Kliknite za uvećanje

Najmodernije rakete ovog sistema nose NATO oznaku SA 17 i imaju 710 kilograma težine pri poletanju, dužine su 5,55 metara i imaju 400 centimenatara u prečniku.

Mogu postići najveću brzinu od 1200 metara u sekundi i izdržati manevriranje pri opterećenju od 24 G.

MH17, obaranje aviona iznad Ukrajine

*Kliknite za uvećanje

Ovaj sistem nasljednik je sistema Kub koji je u svom sastavu imala i bivša JNA.

Danas ga u svom sastavu ima Vojska Srbije, ali i vojske u Siriji, Severnoj Koreji i Kini.

U međuvremenu, američke su obaveštajne službe potvrdile, prema izveštaju Vol strit žurnala, da je na malezijski Boeing netko ispalio projektil zemlja-vazduh, ali zasad nije utvrđeno ko.

Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 18.07.2014 09:20h

    Sistem BUK ima veliki automatski uređaj za lansiranje koji uz pomoć radara locira i ruši avione ili projektile koji lete na visini do 35,000 metara a ne do 15 000 metara.

  • marko Vreme: 18.07.2014 10:09h

    Dok su ukrainci ubijali hiljade civila ruskih i vadili im organe nikom nista kad ukrainci padnu i to su ih ukrainci srusili da optuze ove sa planom evrope onda je haos rusi krivi alo koga vi zezate ssta je narod toliko glup. pa nije meni oduvek ovakve smicalice EU i amera su oduvek bile ocigledne.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP