Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTRAŽITELJI NA LICU MESTA

Ukrajina pretražuje mesto pada malezijskog aviona!

Autor: RTS | 12.10.2014 - 22:12:00h | Komentara: 0

Timovi ukrajinskih istražitelja pretražiće mesto na koje se 17. jula srušio avion "Malezija erlansa" "MH-17" i vratiti Holandiji posmrtne ostatke i stvari koje su pripadale žrtvama.

MH17 srušeni avion Foto: AP

MH17 srušeni avion  / Foto: AP

Ekipe će početi da rade u ponedeljak, prema dogovoru koji su postigli ukrajinski i holandski zvaničnici, objavila je holandska televizija, a prenosi Tanjug.
Dogovor je postignut gotovo četiri meseca posle nesreće na istoku Ukrajine, u kojoj je poginulo svih 298 putnika i članova posade, od kojih su dve trećine bili državljani Holandije, podsetio je Rojters.
Holandski forenzičari do sada su identifikovali 272 žrtve, ali se veruje da na mestu nesreće ima još posmrtnih ostataka.
Holandski premijer Mark Rute, rekao je u petak da je, zbog borbi u toj oblasti i dolaska zime, sve manje verovatno da će holandski istražitelji moći da dopru do mesta na koje se "boing 777" srušio.
Rute je rekao i da je i dalje besan, jer je mesto nesreće u kojoj je 17. jula poginulo svih 298 putnika i članova posade, od kojih su dve trećine bili Holanđani, i četiri meseca kasnije nedostupno.
Premijer Holandije se ovim povodom obratio pošto je advokat koji predstavlja porodice holandskih žrtava saopštio da će porodice tražiti odštetu od države, koju optužuju za nemar posle nesreće.
Stručnjaci su bili u pripravnosti u regionu kako bi istražili mesto nesreće, ali su uspeli da dopru do samo malog dela velike površine po kojoj su razbacani ostaci aviona, jer se u toj oblasti vode borbe između proruskih aktivista i ukrajinske vojske.
"Još nije dovoljno bezbedno da stručnjaci sa zapada odu tamo i sprovedu istragu. Još više sam besan što se sporazumi o prekidu vatre i tampon-zonama ne sprovode u delo", naglasio je Rute.
Nešto ranije, advokat Bob van der Goen, koji predstavlja na desetine rođaka poginulih holandskih državljana, rekao je da će porodice tražiti od vlade odštetu, jer je smatraju odgovornom za loše sprovođenje istrage.
Svih 298 putnika i članova posade je poginulo kad se 17. jula na istoku Ukrajine srušio avion na letu iz Amsterdama do Kuala Lumpura. Holandski istražitelji su prošlog meseca saopštili da je avion verovatno oborilo više "objekata velike razorne moći", koji su uzrokovali raspadanje letelice u vazduhu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP