Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NA IVICI RATA

Ukrajina, tenzije na ruskoj granici!

Autor: rts.rs | 25.07.2014 - 16:21:00h | Komentara: 0

Oko 40 minobacačkih granata koje su ispalile ukrajinske snage palo u region Rostova u Rusiji. Ruski graničari evakuisani sa jednog graničnog prelaza. "Hjuman rajts voč" optužuje Kijev za napade na civile raketama "grad". Interpol izdao poternicu za ukrajinskim desničarem Dmitrijem Jarošom.

Predstavnik Federalne službe bezbednosti za region Rostova Vasilij Malajev saopštio je da su granate u provinciju Rostov pale iz Ukrajine, javio je Itartas.

Ukrajina, tenkovi

 U međuvremenu, ruski graničari evakuisani su sa graničnog prelaza "Kjubiševo" nakon što je nekoliko granata palo na teritoriju Rusije iz pogranične ukrajinske zone, izjavio je portparol Odseka za pograničnu službu juga Rusije Rajan Farkušin.

Prema njegovim rečima, u 14.25 po moskovskom vremenu otvorena je intezivna vatra iz lakog oružja i artiljerije sa susednog graničnog prelaza na ukrajinskoj strani "Marinkova" i pojedine granate su pale na ruski granični prelaz.
Niko od zaposlenih nije povređen, naveo je Farkušin.
U međuvremenu, "Hjuman rajts voč" je saopštio da ukrajinska vojska koristi rakete "grad" u napadima na Donjeck, što je u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom.
Organizacija navodi da ima dokaze o četiri raketna napada u okolini Donjecka, u kojima je poginulo najmanje 16 civila.
Navodi se da su napadi izvedeni raketnim sistemima "grad" koji su zabranjeni za korišćenje u naseljenim područjima. Ipak, Kijev negira te optužbe i ističe da "Hjuman rajts voč" nema dokaze. 

Poternica za Jarošom na sajtu Interpola

Poternica za Jarošom na sajtu Interpola

 Za to vreme, Interpol je izdao poternicu za ukrajinskim desničarem Dmitrijem Jarošom. To je učinjeno prema zahtevu Rusije da se izda poternica za Jarošom zbog eventualne umešanosti u terorističke aktivnosti. 
U martu ove godine, Jaroš je pozvao na aktivniji otpor Rusiji na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte. Poziv je bio upućen najtraženijem teroristi u Moskvi Doku Umarovu, pre nego što je objavljeno da je on mrtav. Ubrzo nakon toga, Rusija je zatražila da se za njim objavi poternica.
Jaroš je osvojio jedan odsto glasova na ukrajinskim predsedničkim izborima.
Zbog situacije u Ukrajini, Evropska unija je zvanično pooštrila sankcije, dodavši imena 15 Ukrajinaca i Rusa, kao i 18 kompanija i institucija, na spisak pojedinaca i organizacija kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta sredstva.
Savet EU naveo je u saopštenju da ta odluka daje pravne temelje za kaznene mere protiv pojedinaca i entiteta "koji aktivno podržavaju ili imaju koristi od donosilaca odluka u Rusiji odgovornih za aneksiju Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine".
"Time je broj osoba pod sankcijama EU zbog situacije u Ukrajini povećan na 87, a entiteta na 20", piše u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP